Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vysočina a energie. Letos zaplatí trojnásobek oproti loňsku, příští rok mohou náklady stoupnout o miliardu

Kraj Vysočina zatím nemá dohodnuté dodávky elektřiny a plynu pro příští rok. Stejně jako v minulých letech v soutěži hledá dodavatele energií pro úřad i všechny své příspěvkové organizace. Smluvně má dodávky zajištěné do konce letošního roku.

Podle podkladů, které v červenci projednala krajská rada, očekává tento rok celkovou platbu za energie přes 460 milionů korun, což je v porovnání s loňskem skoro trojnásobná částka. Vzhledem k aktuálním cenám na trhu by podle dnešních informací kraje mohla platba příští rok meziročně stoupnout i o miliardu.

"Konečnou cenu nicméně budeme moci odhadnout až v okamžiku, kdy budeme mít zajištěného dodavatele a znát výši jeho marže," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Doplnila, že v tuto chvíli kraj nastavuje obchodní podmínky tak, aby byly zajímavé pro dodavatele.

Nastavením obchodních podmínek pro nákup energií na Českomoravské komoditní burze Kladno se podle webu kraje zabývali krajští radní i tento týden v úterý, podrobnosti k návrhu smluv nebyly zveřejněné.

Pokud by se ceny plynu a elektřiny držely v dnešních extrémně vysokých cenových relacích déle než několik měsíců, případně rok, je podle náměstkyně logické, že by to ovlivnilo investiční aktivitu kraje. Přibývat by měly projekty zaměřené na úspory energií, jako je zateplování budov a instalace solárních panelů. "Příprava rozpočtu na rok 2023 není v tuto chvíli ukončena, celou situaci ve vztahu k rozpočtu ale průběžně vyhodnocujeme," uvedla.

Minulý rok zaplatil Kraj Vysočina za dodávky energií podle zveřejněného materiálu v součtu zhruba 165 milionů korun. Za elektřinu vydal 104 milionů Kč a za plyn 61 milionů. Na celkové platbě za letošek, kterou vedení kraje očekává okolo 463 milionů korun, by se měly dodávky plynu podílet 140 miliony.

Podle dřívějších údajů má kraj studie na osazení fotovoltaických panelů v areálech nemocnic v Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Kvůli zdražování plynu a elektřiny vyzvala rada kraje v polovině července k hledání energetických úspor na krajském úřadě i v krajských příspěvkových organizacích, například při topení, větrání nebo ohřívání vody.

Kraj Vysočina měl pro letošek schválený rozpočet s výdaji skoro 16 miliard Kč. Jak tento měsíc řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO), příjmy z daní měl kraj za prvních letošních sedm měsíců o stamiliony vyšší, než původně očekával. Podotkl, že do toho promítá inflační proces. Zároveň se prodražují energie i jiné výdaje. Úspory 2,4 miliardy Kč má kraj zablokované ve Sberbank CZ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto cklop.cz

Štítky ČR, energie, správa, Vysočina, Kraj Vysočina, elektřina, platba, Hana Hajnová, Česká pirátská strana, Českomoravská komoditní burza Kladno, Vítězslav Schrek, ODS, Sberbank CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina a energie. Letos zaplatí trojnásobek oproti loňsku, příští rok mohou náklady stoupnout o miliardu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.