Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava prověří, zda si na novou arénu může dovolit vyšší úvěr. Ve hře jsou i další dotace nebo soukromé firmy

Jihlavští úředníci budou prověřovat, jestli by si město mohlo od bank půjčit víc peněz na stavbu Horácké multifunkční arény (HMA) a jaké by mělo případné vyšší zadlužení dopad na rozpočet a hospodaření Jihlavy. Usnesení dnes jednomyslně schválili jihlavští zastupitelé. Zároveň se pracuje na možnostech využití dotačních titulů nebo vstupu soukromých firem.

Město si na arénu původně původně chtělo půjčit 600 milionů korun, další financování zajišťuje Kraj Vysočina 500 miliony a Národní sportovní agentura 300 miliony korun. Nejnižší cenová nabídka na stavbu ale ve výběrovém řízení byla 1,9 miliardy korun a předpokládanou hodnotu tak převýšila zhruba o půl miliardy. Právě tu ustanovená komise posunula do dalšího hodnocení, hodnocení nabídek však ještě uzavřené není.

Jihlava preferuje nabídku stavby arény za 1,9 mld. Kč a shání další peníze. Nejsme hazardéři, říká vedení města

Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu Horácké multifunkční arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9 miliardy korun. Tuto nabídku bude město dál posuzovat a ověřovat, rozhodnutí o výběru dodavatele zatím...

Město už podle radního Davida Bekeho (ODS) prověřuje, jestli by bylo možné na arénu získat další peníze z dotací zaměřených zejména na obnovu takzvaných brownfieldů. O vstupu do projektu Jihlava vyjednává také se soukromým sektorem. "Bavíme se s firmami, jejichž obrat se pohybuje v miliardách korun, protože ten požadavek směrem od nás k nim je minimálně v desítkách milionů," uvedl David Beke, který zároveň působí i jako manažer výstavby Horácké arény. Zároveň upozornil na to, že vstup soukromých investorů by nebyl jednoduchý, protože budou mít své požadavky, a také kvůli podmínkám dotačních programů.

Na stole je teď podle radního několik možných scénářů, od získání dalších peněz na stavbu arény po opravy starého stadionu. Další možností je rozdělit stavbu na několik etap. "Tahle cesta se zatím jeví z pohledu možných úspor a z pohledu vztahu k dotačním titulům jako komplikovaná," uvedl. Možné je podle něj také tento projekt ukončit a projektovat menší halu. Opravu starého stadionu podle radního před třemi lety nedoporučil statik a stála by stamiliony, podobně jako podíl města na stavbě nové víceúčelové arény.

Konečné rozhodnutí asi až po volbách

V dnešní hodinové debatě nikdo nežádal zastavení projektu, někteří zastupitelé se ale pozastavovali nad možnou výší zadlužení města. "Chci apelovat na to, aby se toto nebo příští zastupitelstvo nenechalo příliš zlákat tím, že ještě si půjčíme 300 milionů nebo 400 milionů a nějak to dopadne," prohlásil Marek Hovorka (Fórum Jihlava). Podle něj je dnes obtížněji než dřív možné předvídat to, jak bude Česko nebo Jihlava vypadat za dva tři roky. "Opravdu si myslím, že stojí za to hledat ty peníze jinde, protože věřím tomu, že tam jsou," uvedl.

Podle náměstka primátorky Petra Ryšky (ODS) v tomto volebním období už asi konečné rozhodnutí o aréně nepadne. Za měsíc by podle něj už ale mohlo být výrazně jasněji v tom, z jakých zdrojů by město mohlo sehnat chybějící peníze. Nynější zastupitelé se podle webu města sejdou naposledy 20. září.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Jihlava, dotace, peníze, ODS, projekt, Národní sportovní agentura, Kraj Vysočina, Marek Hovorka, Petr Ryška, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava prověří, zda si na novou arénu může dovolit vyšší úvěr. Ve hře jsou i další dotace nebo soukromé firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.