Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava preferuje nabídku stavby arény za 1,9 mld. Kč a shání další peníze. Nejsme hazardéři, říká vedení města

Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu Horácké multifunkční arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9 miliardy korun. Tuto nabídku bude město dál posuzovat a ověřovat, rozhodnutí o výběru dodavatele zatím nepadlo. Do výběrového řízení šla radnice s předpokládanou hodnotou stavby okolo 1,3 miliardy korun. Chybějící půlmiliardu korun se pokusí sehnat z veřejných zdrojů, případně od soukromých investorů.

Již známí poskytovatelé dotací na arénu podle náměstka primátorky pro investice a sport Petra Ryšky (ODS) netlačí město k rychlému rozhodnutí. "Prostor máme v řádu týdnů nebo jednotek měsíců a přesto o ty dotace nepřijdeme a můžeme zkusit najít spolufinancování," uvedl. Nevyloučil ani to, že konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu po zářijových volbách.

Na arénu, která má nahradit starý zimní stadion, dostala Jihlava cenové nabídky v rozmezí od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Termín pro doručení nabídek skončil 28. července. Kraj slíbil přidat na arénu 500 milionů Kč a od Národní sportovní agentury očekává město dotaci 300 milionů Kč. Samotná Jihlava je připravená dát 600 milionů Kč. Stavba arény by měla trvat dva roky. Stavební náklady podle radnice rostly kvůli epidemii a válce na Ukrajině.

Cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo. Pořád chceme stavět, říká město

Nejsou to cifry, které si městští zastupitelé přáli vidět. Už vědí, že cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény se pohybují od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Do výběrového řízení šla přitom s předpokládaným rozpočtem okolo 1,3 miliardy...

Nejvýhodnější by podle Ryšky pro město bylo získání dalších dotací. "Vypisují nové programy, nové výzvy," řekl. Zástupci Jihlavy od jara jednají také s některými investory, včetně energetických firem. "Těch kombinací je teďka opravdu hodně. Primárně se snažíme sehnat další veřejné peníze," řekl.

Podle toho, kolik financí město získá z těchto zdrojů, by se pak zabývalo případným vstupem soukromého sektoru. O přidání peněz na arénu by také mohlo rozhodnout zastupitelstvo, podle předpokladu náměstka by ale kvůli ekonomické situaci města mohla částka narůst nejvýše o 100 až 200 milionů.

Možné je podle něj i to, že bude projekt kvůli nedostatku peněz odložen. "My nejsme žádní hazardéři," ubezpečil Petr Ryška. Za priority Jihlavy označil obnovu a rozvíjení vodohospodářské a dopravní infrastruktury. "Ale na druhou stranu vnímáme, že Horácká multifunkční aréna je velice důležitá pro rozvoj města do budoucna," řekl. Pokud by se aréna nestavěla, muselo by podle Ryšky nové zastupitelstvo navíc rozhodovat o tom, co udělat se starým stadionem, který se v nynějším stavu nedá dál provozovat. "A to by vůbec nebyla otázka malých peněz, bylo by to opravdu zase v řádech stovek milionů," uvedl k možným nákladům.

Co s arénou, na kterou nestačí původní rozpočet? Ať rozhodnou lidé v referendu, navrhuje politické uskupení Jihlava srdcem

Originální a dosud nahlas nevyřčené řešení otázky ohledně nové Horácké multifunkční arény nabízí nový politický subjekt Jihlava srdcem. Ten ve chvíli, kdy cenové nabídky na realizaci stavby překračují plánovaný rozpočet o půl miliardy, navrhuje...

Nové volební uskupení Jihlava srdcem navrhlo, aby jihlavští zastupitelé na jednání 23. srpna rozhodli o vyhlášení referenda ke stavbě arény. "Jsem přesvědčen, že k serióznímu rozhodnutí je potřeba nastudovat velké množství informací a rozhodovat se mezi množstvím variant, které není možné v referendu obsáhnout," uvedl Ryška ve své reakci.

Setkání s veřejností k projektu radnice uspořádá 28. srpna.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Jihlava, AUDIO, radnice, peníze, Petr Ryška, dotace, ODS, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava preferuje nabídku stavby arény za 1,9 mld. Kč a shání další peníze. Nejsme hazardéři, říká vedení města | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.