Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stromy v Jihlavě se dostaly do finále soutěže. Stejnou metodou se zasadí i zeleň u nových bytových domů

Město Jihlava má „úspěšné" stromy. Dřeviny na jihlavském Masarykově náměstí a také na Vrchlického ulici, zasazené do strukturálního substrátu, se dostaly do finále soutěže o nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu Adapterra Awards 2022.

Centrum Jihlavy krášlí nový parčík s pěti stromy. V rámci revitalizace náměstí vzniknou ještě dva

Lidem v Jihlavě od dneška oficiálně slouží parčík, který je první částí plánové revitalizace. Masarykova náměstí. Za 3,4 milionu korun vznikl tzv. "pokojíček" mající rozlohu asi 400 čtverečních metrů. Vysazeno je zde pět rychle rostoucích jerlínů...

„Vypěstovat zdravý strom ve městě není nic jednoduchého. Vyprahlé ostrůvky mezi asfaltem a betonem pro ně zrovna přívětivé prostředí netvoří. Pracovníci odboru životního prostředí jihlavského magistrátu však přišli na to, jak stromům dopřát vše, co potřebují i uprostřed betonové džungle – vysadili je do takzvaného strukturálního substrátu, nejprve na vyprahlé Vrchlického ulici a po dobré zkušenosti také na Masarykově náměstí," popisuje ve zprávě pro novináře Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Nová výsadba na Vrchlického ulici, zdroj: www.adapterraawards.cz
Hlavní objem výsadbové rýhy tvoří substrát tvořený štěrkem, kompostem a biouhlem, který umožňuje stromům dobře prokořenit a zároveň poskytuje dostatečný přísun půdního vzduchu a živin. Autorem myšlenky strukturálního substrátu je David Hora, který má zkušenosti s touto technologií např. z výsadeb na Václavském náměstí v Praze.

Výsledky své práce poté přihlásili do soutěže Adapterra Awards 2022, kde již ve finálovém kole soutěží mezi českými i rakouskými městy o nejlepší adaptační opatření na změnu klimatu. Do hlasování se může zapojit také veřejnost, a to ZDE

„Pokusná plocha" na ulici Vrchlického 

„Zatímco ostatní stromy ve městě musíme zalévat i třikrát týdně, v ulici Vrchlického to bylo dvakrát za celou dobu od výsadby v roce 2020. Na Masarykovo náměstí jsme dali kolem stromů závlahové vaky, které jim do začátku pomohly se správně uchytit, navíc to pro nás byla jakási „pokusná plocha“, kde jsme chtěli zjistit, jak budou stromy v tomto prostředí fungovat a zda to opravdu je správná cesta pro městské prostředí,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková s tím, že už samotný postup do finále soutěže Adapterra Awards 2022 je úspěchem a potvrzením toho, že jde město správným směrem.

FOTOGALERIE: Jihlava hraje letními barvami. Podívejte se, kde se daří liliím i květnatým loukám

Léto v Jihlavě je letos opravdu barevné. Na mnoha místech ve městě teď kvetou lilie, letničky, obdivovat můžeme i květnaté louky, které město udržuje takzvanou mozaikovou sečí.

Jak doplnil náměstek jihlavské primátorky pro oblast životního prostředí Vít Zeman, výše uvedený způsob, tedy myšlenka strukturálního substrátu, se ukázal jako cesta správným směrem, proto se s ní bude pokračovat i u nových developerských projektů. „Například na Dolině. Stejnou technologií by měly být sázeny i všechny další stromy na náměstí,“ doplnil náměstek pro oblast životního prostředí Vít Zeman.

Ohodnoť článek

Foto Vojta Herout, Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky stromy, výsadba, strukturální, substrát, soutěž, finále, Jihlava, strom, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy v Jihlavě se dostaly do finále soutěže. Stejnou metodou se zasadí i zeleň u nových bytových domů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.