Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Referendum o aréně je špatný krok, říká vedení města. Když bude dostatek informací, lze položit jedinou otázku, namítá Jihlava srdcem

Od chvíle, kdy se odtajnilo, že cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény překračují nachystaný rozpočet minimálně o půl miliardy (1,4 miliardy vs. min. 1,9 milardy korun), strhla se lavina reakcí. Formou otevřeného dopisu jako první oslovilo magistrát politické uskupení Jihlava srdcem, které vidí v naději v referendu. Takový scénář ale vedení města nepovažuje za rozumný.

„Informace, že vedení města nemá od prvopočátku, nebo alespoň od okamžiku, kdy se ví o situaci, jaká ve stavebnictví v současné době panuje, pro tento případ připravený alternativní plán a harmonogram dalších kroků, je velké zklamání,“ stojí v textu, který byl na Magistrát města Jihlavy doručen 4. srpna.

V dopise je rovněž výzva pro zastupitele na mimořádné schůzi zastupitelstva, které se koná 23. srpna, zařadili bod o vyhlášení referenda o výstavbě Horácké multifunkční arény, aby v takto mimořádném případu zjistilo touto formou názor občanů a následně se jím řídilo.  

Cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo. Pořád chceme stavět, říká město

Nejsou to cifry, které si městští zastupitelé přáli vidět. Už vědí, že cenové nabídky na stavbu Horácké multifunkční arény se pohybují od 1,9 do 2,25 miliardy korun. Do výběrového řízení šla přitom s předpokládaným rozpočtem okolo 1,3 miliardy...

„Dosavadní informace zcela potvrdily objektivní nejistotu týkající se zajištění financování výstavby arény, aniž by to ohrozilo rozpočet a následný provoz města na další roky. V takto mimořádném případě je referendum naprosto oprávněný a legitimní požadavek,“ myslí si člen Jihlava srdcem Vít Prchal, podle kterého jde v této situaci o naprosto oprávněný a legitimní požadavek.  

Odpověď na tento otevřený dopis přišla záhy. „Není pravdou, město nemá připravený harmonogram následných kroků. Vzhledem k tomu, že je již delší dobu jasné, že nabídky na zhotovení arény budou vyšší, než se původně předpokládalo, osoby zodpovědné za tuto akci připravily několik možných scénářů,“ dementuje předchozí kritiku náměstek primátorky Petr Ryška.

Už v posledních měsících podle něj začala předběžná jednání ohledně jednotlivých možných řešení. Mezi zásadní má patřit především postoj k nové situaci (po zveřejnění cenových nabídek – pozn. redakce) od poskytovatelů přepokládaných dotací i podmínky eventuálních dalších partnerů, kteří by byli ochotni projekt spolufinancovat.

Takový projekt by byl druhým Priorem, město má naléhavější potřeby, říká ke stavbě arény Spolek za zdravou Jihlavu

Další otevřený dopis, další kritika přístupu města ke stavbě multifunkční arény poté, co byly minulý týden zveřejněné cenové nabídky na její realizaci. Po uskupení Jihlava srdcem nelibě současnou situaci nesou i členové dalšího politického hnutí...

„Samozřejmě, že zásadní pro další postup je výše navýšení celkové částky i jednotlivých položek v nabídkách. Proto se jednání rozběhla intenzivněji až po otevření nabídek,“ říká Ryška. Dodejme, že již během minulého týdne se ke zdrojům financování vyjádřil další z radních a manažer stavby David Beke, který připustil různé možnosti, od hledání soukromých zdrojů pro spolufinancování, přes vyšší úvěr města, rozdělení stavby do etap až po přesoutěžení zakázky nebo samotné ukončení projektu multifunkční haly.

Redakce Drbny získala od uskupení Jihlava srdcem odpověď na argumentaci města. „Pokud jste tedy měli připravených několik možných scénářů, jak se zmiňujete ve své odpovědi, tak je škoda a skoro se nám chce říci chyba, že jste si je nechali pro sebe (přes veškerou snahu se nepodařilo tyto scénáře dohledat) a neinformovali o nich i obyvatele Jihlavy. Myslíme si totiž, že včasným a pravdivým sdělením, jak se věcí mají a co se může stát by se předešlo řadě nedorozumění,“ odpovídá jménem hnutí Jaroslav Homolka.

Právě podle jeho názoru je právě nedostatečná komunikace směrem k veřejnosti o stavu, vývoji, důsledcích a současně i možnostech řešení výstavby Horácké arény budí pochybnosti o tom, zda má vedení města vše dobře promyšlené a naplánované. A pokud budou mít občané dost informací, mohou o osudu masivní investice rozhodnout ve výše zmiňovaném referendu.

Co s arénou, na kterou nestačí původní rozpočet? Ať rozhodnou lidé v referendu, navrhuje politické uskupení Jihlava srdcem

Originální a dosud nahlas nevyřčené řešení otázky ohledně nové Horácké multifunkční arény nabízí nový politický subjekt Jihlava srdcem. Ten ve chvíli, kdy cenové nabídky na realizaci stavby překračují plánovaný rozpočet o půl miliardy, navrhuje...

Vyhlášení referenda k aréně by ale byl podle Ryšky velmi špatný krok zejména z důvodu nemožnosti formulovat smysluplnou otázku. „Při rozhodnutí budeme muset brát ohled na mnoho důležitých věcí. Kromě výše příspěvku města to bude také způsob a podmínky budoucího provozování, podmínky současných poskytovatelů dotace, finanční možnosti Jihlavy vzhledem k dalším investicím a jejich důležitosti i k rostoucím běžným výdajům, pozitivní ekonomický dopad postavené arény, podmínky eventuálních dalších partnerů a pokud by se nová aréna nestavěla, tak rozhodnutí, jak veliký úvěr si vezme město na opravu stávajícího stadiónu, neboť bez úvěru ho musí nechat uzavřený,“ uvažuje náměstek primátorky s tím, že při tolika proměnných je k serióznímu rozhodnutí potřeba nastudovat velké množství informací a rozhodovat se mezi množstvím variant, které není možné v referendu obsáhnout.    

Ať to není hazard s rozpočtem. Hlavně funkčnost

Jaroslav Homolka tentýž názor nesdílí. „Předmětem požadovaného referenda, a tedy i základní otázkou je, zda takto vyprojektovanou a naceněnou arénu realizovat. Pevně věříme, že pokud z řad zastupitelů vzejde k vyhlášení referenda dobrá vůle, tak jsou schopni otázku zformulovat s takovým obsahem, aby se odpověď dozvěděli.“

Pokud budou mít občané dostatek informací pro kvalifikované rozhodnutí jako např. zdroje financování, obsluha dluhu, možná ztráta dotací, přínos areny pro město, náklady na provoz areny a další, může otázka dle politického uskupení znít např. „Souhlasíte s tím, aby náklady na výstavbu Horácké multifunkční areny přesáhly 1,9 miliardy?“ Ale bez relevantních informací postrádá smysl jakékoliv referendum, dodává Homolka.

Jihlava srdcem si stále myslí, že stavět za stávajících podmínek je hazard s rozpočtem, potažmo investiční a provozní budoucností města. „Hokejovou halu město potřebuje, proto je podle nás na místě opustit estetické hledisko a přijmout hledisko ryzí funkčnosti a přepracovat projekt na technicky jednodušší variantu,“ stojí také v nejnovější odpovědi hnutí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihlava, referendum, radnice, rozpočet, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o aréně je špatný krok, říká vedení města. Když bude dostatek informací, lze položit jedinou otázku, namítá Jihlava srdcem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.