Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do ČR se blíží tropy, hrozí požáry. Na horko by se měli připravit také cestující vlakem

Meteorologové vydali výstrahu před tropickými teplotami, které by k nám měly dorazit již během dneška. Kvůli teplu a suchu hrozí také nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Už dnes se na severozápadě Čech dostanou teploty až k tropické pětatřicítce. Ve středu se velmi horké počasí rozšíří i do zbytku republiky. Výjimkou bude náš kraj, kde by měly maximální teploty v polovině týdne dosáhnout 31 až 34 stupňů, tedy být pod hranicí takzvaného supertropického dne. Kvůli teplu a suchu hrozí také nebezpečí vzniku a šíření požárů.   

Varování před velmi vysokými teplotami nad 34 stupňů bude platit od úterního poledne do středečního večera pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a západní část Libereckého kraje. Ve středu může teploměr ukázat 34 až 36 stupňů Celsia i v dalších částech země kromě  Vysočiny, kde bude tento den platit výstraha na vysoké teploty, tedy přes 31 stupňů.

Opatření chystají i České dráhy 

Na tropické teploty se chystají také zaměstnanci Českých drah (ČD). „Ti v souvislosti s výše popsanými výstrahami aktivovali preventivní opatření, posílili dispečink a pohotovostní službu,“ sdělil mluvčí Českých drah (ČD) Lukáš Kubát. Zaměstnanci tak podle něj budou v případě potřeby připraveni bezodkladně řešit mimořádné situace. „Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování preventivně připravili a vybavili se na cestu dostatečným množstvím tekutin, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost," doplnil Kubát. Aktuální informace o provozu vlaků lze sledovat na webu ČD o mimořádných událostech, v mobilní aplikaci Můj vlak nebo na twitteru Českých drah.

Podle týdenní předpovědi počasí by ve čtvrtek měly nejvyšší denní teploty vystoupat na 27 až 31 stupňů, na jihovýchodě republiky ještě až k 34 stupňům. Pátek má přinést mírné ochlazení na letních 25 až 30 stupňů. „Vlna veder bude pravděpodobně pokračovat i během víkendu," uvedli meteorologové.

Pozor na požáry

Zvýšené riziko požárů, které platí už od 13. července na jihu Moravy, se od úterý rozšíří na většinu území kromě jižních Čech a Vysočiny.

Důležitý pitný režim 

Lidské tělo se dokáže vyrovnat s horkem díky svým regulačním procesům jako je rozšíření cév, současně se zvýšeným pocením, se kterým dochází i k úbytku vody a minerálních látek z těla. Proto je důležité dodržovat pitný režim v podobě čisté vody či neslazených čajů. Lidé by se naopak v horkých dnech měli vyhnout mnoha šálkům kávy a alkoholu, protože ty naopak odvodňují. Pít by se mělo rovnoměrně po celý den, v součtu minimálně dva litry za den. Pít bychom měli i když nemáme žízeň, to je důležité především u seniorů, kteří mají menší pocit žízně.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj ČTK

Štítky požár, Česko, České dráhy, Kraj Vysočina, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do ČR se blíží tropy, hrozí požáry. Na horko by se měli připravit také cestující vlakem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.