Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Češi by měli být na parašutistu Kubiše hrdí, zaznělo při vzpomínkové akci u jeho rodného domu na Třebíčsku

Stovky lidí si včera v Dolních Vilémovicích na Třebíčsku připomněly 80 let od smrti parašutisty Jana Kubiše, jednoho z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pieta se odehrála před Kubišovým rodným domem, v němž je expozice.

„Češi by měli být hrdí a pyšní, že Jan Kubiš a ostatní atentát provedli. Kdyby se Heydrichovi nepostavili, možná by český národ již neexistoval,“ řekla ČTK Julie Fňukalová, jejíž dědeček byl František Kubiš, parašutistův otec.

Jan Kubiš, člen výsadkové skupiny Anthropoid, spolu s Jozefem Gabčíkem úspěšně zaútočil 27. května 1942 na třetího muže nacistické říše Heydricha. Kubiš zemřel 18. června 1942, šest dní před svými 29. narozeninami, při boji parašutistů s nacistickými okupanty v pražském kostele Cyrila a Metoděje. Okamžitě po atentátu vyhlásili nacisté stanné právo a začaly masové popravy. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků.

„Umřelo mi taky půl rodiny a neodsuzuji ho, že to udělal. Někdo odsuzuje (Karla) Čurdu (člena výsadku Out Distance), že je zradil, ale nikdo nevíme, jak bychom se v té době zachovali. Ta doba byla tak strašně těžká, že kdyby na nás někdo zatlačil nebo nám jen šlápl na palec u nohy, tak bychom možná promluvili taky," řekla 58letá Fňukalová, rozená Dusíková, která nyní Kubišovým rodným domem v Dolních Vilémovicích provází. 

Kubišův rodný dům získala obec v roce 2009, zpřístupnila ho po opravě v roce 2013 při stém výročí Kubišova narození. Před pandemií ho ročně navštívilo asi 1200 lidí. V expozici jsou Kubišův vycházkový bodák či výložky ze stejnokroje. Také některé z věcí, které se našly pod schody vedoucí na půdu, když obec začala dům opravovat. Lidé tak spatří staré vidličky, nůž nebo kleště. V jiné části je dobové kolo. Letos podle Fňukalové jezdí na prohlídky hodně škol.

Vzpomínkové věnce v sobotu kladli lidé při skladbě Anděl lásky, kterou hráli vojáci z Olomouce. Na závěr, zrovna když začalo mrholit, zazněly slovenská, anglická a česká hymna. V proslovech řečníci připomněli, že 37 lidí z Kubišovy rodiny nacisté uvěznili, část popravili v koncentračním táboře Mauthausen. Místní kronikář řekl, že Kubišův rodný dům je kaplička všech výsadkářů. Program nabídl i seskok parašutistů, nad domem proletěl bojový vrtulník.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Dolní Vilémovice

Štítky ČR, historie, Kubiš, Vilémovice, Jan Kubiš, rodný dům, parašutista, okres Třebíč, Reinhard Heydrich, Dolní Vilémovice, Jozef Gabčík, Cyril a Metoděj, Vyhlazení Lidic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi by měli být na parašutistu Kubiše hrdí, zaznělo při vzpomínkové akci u jeho rodného domu na Třebíčsku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.