Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Univerzitu třetího věku čeká poslední letošní přednáška. Měli jsme skvělé ohlasy, těší organizátory z gymnázia

Univerzita třetího věku, projekt žáků Gymnázia Jihlava, který byl letos obnoven, čítal mnohé úspěchy a ohlasy. Přednášky na gymnáziu navštěvovali lidé ze všech věkových kategorií počínaje studenty a konče zástupci třetího věku.

Přednášky si na rozdíl od minulých let studenti připravovali sami za odborného dohledu učitele. S prvotním ostychem se přiučili spisovnému vystupování a prohloubení svých informací. „Během přednášky se každý prezentující stresu zbavil a poznal, že na vystupování před lidmi skutečně nic není,“ chválí si přidanou hodnotu celého projektu organizátoři.

Vedoucí univerzity Marek Man a Antonín Pipa během celého školního roku připravili i kvůli covidu celkem devět přednášek, které účastníky nejen zaujaly, ale i prohloubily jejich obzory a rozšířili jejich znalosti z nejrůznějších okruhů. „Jedním z mnoha pozitivních faktorů je i to, že může kdokoli přijít a požádat nás o vytvoření přednášky na téma, které osobu zajímá a my tento návrh zahrneme do realizačního plánu,“ říká Marek Man, student třetího ročníku.

K nejúspěšnějším přednáškám patřila dle organizátorů například ta s tématem Hudba, na které účastníky mimo jiné zabavila i dechová kapela Novodvoranka, dále přednáška o bylinách a jejich využití se zajímavými a poučnými informacemi o jejich prospěšnosti, ale i nebezpečných účincích.

V přednášce o potravinách návštěvníkům vedení univerzity připravilo ochutnávku šestnácti druhů sýrů, vyráběné v polenské mlékárně. „Tímto výčtem se snažíme ukázat, že přednášky tvoříme tak, aby byly co nejpoutavější a nejzajímavější. Z reflexí a zpětných vazeb, na které vždy bereme ohledy, usuzujeme, že se nám to snad i daří,“ usmívá se Antonín Pipa, student prvního ročníku.

Pozitivní reference z cyklu přednášek se rozšířily i za hranice města, a tak ve spolupráci s telčským gymnáziem chtějí Man a Pipa tento projekt rozběhnout i v tamních podmínkách. „Plánujeme vytvořit několik společných přednášek jak v Jihlavě, tak v Telči, aby vedoucí telčské univerzity pochytili základní povinnosti a nutnosti k vedení přednášek a jejich konání, a aby se projekt rozšířil tímto dál,“ říká Marek Man s tím, že nejen v Jihlavě mají lidé zájem navštěvovat podobný kulturně vzdělávací program. 

Jelikož se ale blíží konec školního roku pro základní a střední školy, blíží se stejně tak i konec školního roku Univerzity třetího věku, zbývá poslední přednáška. „Rád bych proto pozval všechny, kteří mají chuť si vyzkoušet práci s laboratorní technikou a vžít se zpět do studentských let,“ láká na nevšední zážitek Marek Man.

Poslední přednáška v tomto školním roce se bude konat již ve středu 15. června 2022 od 16 do 17:30 hodin opět v budově Gymnázia Jihlava (vstup z ulice Jana Masaryka). Pro nejen věrné návštěvníky je připraveno rozloučení s tímto školním rokem a pozvánka na další plánované série přednášek v letech následujících.

„Sice se projekt jmenuje Univerzita třetího věku, ale naším heslem je, že zván je každý, který se chce dozvědět něco nového, užít si atmosféry univerzity na gymnáziu, bez ohledu na věk a stát se opět na několik chvil studentem,“ uzavírají organizátoři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marek Man

Štítky Univerzita třetího věku, Gymnázium Jihlava, přednáška, projekt, školní rok, Jan Masaryk, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzitu třetího věku čeká poslední letošní přednáška. Měli jsme skvělé ohlasy, těší organizátory z gymnázia | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.