Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Během dneška mohou zasáhnout i část Vysočiny

Meteorologové vydali výstrahu, která se týká výskytu silných bouřek, které může doprovodit nárazový vítr o rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Ve výstraze je zahrnutý také náš kraj.

Je platná od dnešního poledne do 20 hodin. Zpozornět by měli lidé v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslozském kraji. „Výstraha platí také pro část Vysočiny, Jihočeského a Pardubického kraje," jak dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu. 

Se silnými bouřkami jdou ruku v ruce nárazy větrů, které mohou lámat stromy a větve, ty mohou řidičům komplikovat cestování. Nebezpečné mohou být také případné kroupy a blesky. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Co (ne)dělat v bouřce? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Řidičům doporučují při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na webu ČHMÚ nebo v aplikaci mobilního telefonu.

Dnešek bude podle meteorologů pravděpodobně nejdeštivějším dnem týdne. Od úterý se vrátí slunečné dny a postupně se oteplí. K tropické třicítce se teploty mají dostat ve čtvrtek a znovu pak i o víkendu.

Tromba v Jihlavě

Obyvatele Jihlavy na začátku května mohl vyděsit nezvyklý atmosférický jev. Říká se mu tromba a jde vlastně o atmosférický vír. 

Čtvrteční dalo by se říct aprílové počasí, kdy bylo chvíli slunečno a chvíli naopak pršelo, přineslo nad Jihlavou nezvyklý atmosférický jev. Šlo o takzvanou trombu, která je definovaná jako atmosférický vír.

Video zachycující tento jev zachytila Marcela Kvašná. „Pěkne se to točilo, pak se to zhruba do sedmi minut rozpustilo," sdělila své dojmy u videa ve facebookové skupině Amatérská meteorologie pro veřejnost. Pod jejím příspěvkem se objevila diskuze, kde ji lidé ujistili, že nešlo o tornádo, jak se zřejmě nejen ona původně obávala. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bouřka, hrom, blesk, srážky, vítr, počasí, ČHMÚ, výstraha, Vysočina, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, strom, Jihočeský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Pardubický kraj, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Během dneška mohou zasáhnout i část Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.