Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na kus řeči nebo s nástrojem a lidovkou. Pacienty jihlavské nemocnice opět potěšili dobrovolníci

I čas strávený v nemocnici může být příjemný. O tom se přesvědčili pacienti Nemocnice Jihlava, které navštívila sedmička dobrovolníků z krajského úřadu v Jihlavě. Ta pacienty vyvezla na čerstvý vzduch a vytvořila jim příjemné odpoledne i s hudbou.

„Vyšlo nám počasí, svítí sluníčko, mírně pofukuje, a tak jsme moc rádi, že jsme na čerstvý vzduch a hudbu nalákali jedenáct pacientů Oddělení geriatrické a následné péče. Věřím, že jsme jim zpříjemnili odpoledne,“ pochvalovala si koordinátorka krajských dobrovolníků Irena Hambálková.

Někteří pacienti si užívali hudbu, jiní si rádi popovídali a další potěšil psí návštěvník Dag, kterého lákali na piškot. „V nemocnici jsem už tři týdny, ale na koncertu poprvé. Upadla jsem ve spíži a zlomila si kyčel v krčku. Ještě tady chvíli budu muset být,“ svěřila se pacientka Marta z Mrákotína, která se vyhřívala na sluníčku a příležitostně se ke zpěvákům přidala.

Koncert vleže

„Moc hezky jsme si popovídaly s paní Jarmilou, která si přijela poslechnout písničky vleže na posteli. V hovoru jsme došly až k tomu, co během života dělala, kde žila. Říkala, že si odpoledne moc užila, že by ji nenapadlo, že bude moci vleže poslouchat. Nakonec si pro ni přišli příbuzní a také se těšila na svačinu, tak jsme ji odvezli zpátky na oddělení,“ prozradila dobrovolnice Lenka.

O hudební program pro pacienty se v jihlavské nemocnici stará celkem sedm hudebníků - dobrovolníků. Ti se pravidelně střídají a zhruba dvakrát do měsíce, jak jim vyjde čas, koncertují. „Oslovila nás Petra Humlerová, která tady pracovala jako canisterapeutka, jestli bychom nepřišli pacienty potěšit, a tak jsme s kamarádkou Darinou začaly chodit a později na sebe nabalily další kolegy – hudebníky – dobrovolníky. Chodíme dopoledne, tak na hodinu a půl a zpíváme především lidové písničky, které se učily ve škole. Je hezké, že si je pacienti pamatují. Například když dáme Komáři se ženili, zazpíváme tři sloky a jsme u konce, ale pacienti často ještě hlásí, že znají několik dalších slok. Děláme to zadarmo, pro radost lidem a pro radost sami sobě,“ prozradila dobrovolnice Květa, která působí pod Oblastní charitou Jihlava, a dochází zpívat nejen do nemocnice, ale také do Ústavu sociální péče pro osoby s mentálním postižením na Královský vršek, do Domova pro seniory Lesnov nebo do Denního stacionáře Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava.

Dobrovolníků přibývá 

Od loňského podzimu se zástup dobrovolníků jihlavské nemocnice rozrostl o pět členů. Program tu koordinují Žofie Vojáčková a Petra Humlerová, kterým se daří získávat nové zájemce, ať už prostřednictvím osobních vazeb nebo veřejnou osvětou. „Dobrovolníci navštěvují pacienty, povídají si s nimi, předčítají jim nebo si společně něco hrají, zajišťujeme pojízdnou knihovnu a úplnou novinkou je virtuální realita. Pacienti si nasadí brýle a prostřednictvím nich a speciálně zpracovaných videí se projdou po některém z měst, vyrazí do přírody nebo navštíví galerii,“ prozradila Žofie Vojáčková s tím, že dobrovolníci jihlavské nemocnice působí na oddělení geriatrickém a následné péče, odděleních onkologie, neurologie, na dětském a od letošního září rozšíří svou přítomnost také na plicní oddělení.

Ohodnoť článek

Foto Monika Brothánková

Štítky dobrovolnictví, pacient, Nemocnice Jihlava, krajský, úřad, Lékárenský komplex Jihlava, hudba, nemocnice, Jihlava, Mrákotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kus řeči nebo s nástrojem a lidovkou. Pacienty jihlavské nemocnice opět potěšili dobrovolníci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.