Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sokolí pár vyseděl na stometrovém komínu v Dukovanech čtyřčata

Mladý pár vzácného sokola stěhovavého ukázal světu, že i v jaderné elektrárně může kvést láska. Na jednom z dukovanských ventilačních komínů se mu totiž vylíhla mláďata. Zopakoval tak svůj úspěch z předloni, kdy na svět přivedl první potomky. Nováčci dostali jména Libuše, Lucie, Petr a Václav.

Ačkoliv patří sokoli stěhovaví ke kriticky ohroženým druhům, na jižní Moravě se jim daří. Potvrzuje to dvojice chráněného opeřence, v jejichž hnízdě se už podruhé v řadě objevila čtyři mláďata. „Jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o dvě samičky a dva samečky staré zhruba tři týdny,“ prozradil ornitolog Václav Beran. Na vrcholu objektu zůstanou přibližně jeden až dva měsíce, pak se rozletí do světa.

Každý nováček dostal na nohu dva hliníkové kroužky. Jeden značí, že pochází z Česka, druhý slouží při kontrole na dálku pomocí dalekohledu. Právě díky tomuto označení se Beranovi podařilo zjistit původ samečka, který se narodil ve Štěpánově nad Svratkou u Žďáru nad Sázavou.

Umělá hnízda na 125 metrů vysoké komíny nechali umístit energetici jako součást sokolí farmy Skupiny ČEZ na podporu ochrany životního prostředí. Ptáci se zde poprvé usadili na jaře před dvěma lety. Samička, jež pochází z Čížkovic na Litoměřicku, je místu po celou dobu věrná.

V tuzemsku se vyskytuje přibližně 130 pravidelně hnízdících párů tohoto dravce. Díky projektu energetiků, kteří se na jejich záchraně podílí od roku 2011, se do různých koutů země vydalo minimálně 114 nových jedinců.

Kromě sokolů se v Dukovanech věnují také vsakování dešťových vod, navracení původních prvků tamější přírodě výsadbou vinohradu, chovu včel, výsadbě ovocných stromů nebo pěstování bylinek pro potřeby kuchyně přímo v elektrárně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skupina ČEZ

Štítky komín, Dukovany, ČEZ, Jihomoravský kraj, hnízdo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí pár vyseděl na stometrovém komínu v Dukovanech čtyřčata | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.