Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Weby ŘSD terčem kyberútoku. Dopravní informace jsou pro řidiče nedostupné

Po včerejším ranním kybernetickém útoku nefungovaly po velkou část dne weby Ředitelství silnic a dálnic včetně servisního webu dopravniinfo.cz. Incidentem se zabývá i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webových stránkách bývají běžně dostupné dopravní kamery či aktuální informace o provozu na českých silnicích.

"Ke kyberútoku došlo mezi 4:00 a 5:00, dosud se projevuje tím, že je nedostupný web ŘSD a web Dopravniinfo.cz. Bohužel je stále nedostupná i asistenční linka. V tuto chvíli procházíme a analyzujeme všechny rozhraní, úložiště a systémy. Jednak abychom zamezili jakémukoliv dalšímu podobnému i jinému útoku, a zároveň abychom zrevidovali, zda byla, či nebyla ohrožena, poničena či jinak napadena data,“ informoval mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Nedostupná byla v důsledku kybernetického útoku také informační linka pro řidiče 800 280 281. „Intenzivně pracujeme zejména na obnovení informací pro veřejnost. V této chvíli zatím nelze predikovat, kdy se tak stane. Bezpečnost dopravy na dálnicích a sil. I. třídy není útokem nikterak dotčena,“ ujistil generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ředitelství silnic a dálnic dále ubezpečilo, že dohled nad dálniční sítí či tunely a další klíčové systémy včetně výběru mýtného jsou izolované od rizik. „Na analýze způsobu a rozsahu útoku pracujeme společně s NÚKIB, o výsledku budeme informovat,“ uvedla státní organizace.

Útokům ze strany hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská skupina Killnet. Šlo například o samotný web Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, také například o weby některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů. V těchto případech se jednalo o takzvané DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho požadavků na webové stránky a ty tak přestanou fungovat, takzvaně spadnou. U napadených webů ŘSD zatím není zřejmé, zda jde o stejnou hackerskou skupinu a zda došlo k DDoS útoku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dopravní informace, webové stránky, kybernetický útok, Ředitelství silnic a dálnic, ŘSD, Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Weby ŘSD terčem kyberútoku. Dopravní informace jsou pro řidiče nedostupné | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.