Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Purmerendská, Žitavská, Zadní Bedřichov. Jihlava bude mít nové zastávky MHD

Krajská Jihlava bude mít nové zastávky městské hromadné dopravy (MHD). K tomu jedna ze zastávek dostane nový přístřešek a poblíž Brněnského mostu budou postaveny nové schody.

Zastávky na Horním Kosově 

V prostoru mezi okružními křižovatkami v ulici Purmerendská v místě stávajícího zeleného pásu vznikne nová zastávka, která ponese pracovní název Purmerendská. „Druhá zastávka s pracovním názvem „Žitavská" bude umístěna u křižovatky ulic Buková a Žitavská. Na zastávky budou zajíždět parciální trolejbusy, a to po změně jízdních řádů, které nastanou po dokončení stavby trolejového vedení na Bedřichov," vysvětluje v tiskové zprávě Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Zastávka „Hosov, náves"

Pokud se vydáme za Jihlavu, konkrétně do Hosova, tam i tam narazíme na novou zastávku. Lidé tam nyní nemají nástupiště, a cestující tak nastupují z úrovně vozovky. Tento problém je možné vyřešit změnou směru otáčení autobusů na návsi a přesunutím zastávky na protější stranu hlavní průjezdní komunikace přes náves, kde vede podél komunikace stávající chodník. „Aby zde mohlo být nástupiště zřízeno, je třeba chodník v místě nástupiště rozšířit ze stávajících 1,3 m na normových 2,0 m a realizovat zde prvky pro nevidomé a zvýšenou nástupní hranu včetně souvisejících úprav navazujícího úseků chodníků a vozovky," přidává vysvětlení mluvčí Daněk. 

Zastávka „Strojírenská"

S novým nástupním a výstupním místem mohou počítat také cestující u křižovatky ulic Humpolecká a Strojírenská. Cílem je zajištění dopravní obsluhy MHD areálu s„tarého" Motorpalu, spodní části Starých Hor a nástupního místa na Stříbrné údolí. Jezdí sem linky B a 8.

Zastávka „Zadní Bedřichov"

Další nová zastávka vyroste i v prostoru křižovatky u příjezdu k nové výrobně skladovacího areálu v ulici Pávovská. „S žádostí o vznik této zastávky se na dopravní podnik obrátila společnost Bosch Diesel, s.r.o., která začne v nejbližším době v novém areálu působit a zastávka by měla sloužit pro zdejší zaměstnance. Do roku 2000 zde byla zastávka „Domácí potřeby“ a končila zde linka 3, která byla později prodloužena až k firmě Bosch. Po ukončení prodloužení trolejbusových linek na Bedřichov tam budou zastavovat nové linky G a H, bude tam i nové zázemí pro řidiče MHD," dodává mluvčí Jihlavy. 

Zastávka Kosov

Podobně jako v Hosově, i v Kosově na návsi není nástupiště, a cestující tak nastupují z úrovně vozovky z místa před zdejší kapličkou. Tento problém je kvůli malému prostoru možné vyřešit pouze zřízením normového nástupiště při komunikaci, která vede za městským objektem občanské vybavenosti. „V letošním a v příštím roce bude v Kosově probíhat stavba kanalizace, jejíž součástí budou i nové povrchy místních komunikací. Stavba se tedy bude realizovat současně s obnovou povrchů po ukončení kanalizace," doplnil ke Kosovu Radovan Daněk. 

Nový přístřešek

Podle dnešního rozhodnutí jihlavských zastupitelů se lidé, kteří využívají zastávku Jiřího z Poděbrad, mohou těšit na nový přístřešek. 

Novinka na ulici Křižíkova

Určitě dobrou zprávou je i to, že se v budoucnu zkrátí docházková vzdálenost na zastávku Citypark od starého vstupu do Zoo Jihlava, dopravního hřiště nebo z nových bytových domů „Jihlavské Benátky“. „Postaví se totiž nové schody z Křižíkovy ulice, které budou vedeny podél západní opěry Brněnského mostu ve směru do centra města," dodává k dalším plánům mluvčí Daněk. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky Jihlava, zastávka, MHD, doprava, zastupitelstvo, městská hromadná doprava, Bedřichov, přístřešek, chodník, Robert Bosch GmbH, Jiří z Poděbrad, Buková, Hosov, Zoologická zahrada Jihlava, Motorpal, Kosovo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Purmerendská, Žitavská, Zadní Bedřichov. Jihlava bude mít nové zastávky MHD | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.