Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kam zítra na čarodějnice? Ohně se budou zapalovat v Hosově, Heleníně, Zborné i Henčově

Už zítra u nás budeme prožívat takzvanou filipojakubskou noc. Pro mnohé je spojená se zapálenou vatrou neboli s pálením čarodejnic. Po nucené covidové pauze, kdy jsme se kvůli vyhlášeným protiepidemiologickým nařízením zavřeli spíše do soukromí na své zahrady, se letos na mnoha místech budou konat hromadná pálení čarodějnic. Třeba hned v několika městských částech Jihlavy.

„Ohně se v sobotu v podvečer rozhoří v Hruškových Dvorech, Heleníně, Henčově, Herolticích, Hosově, Pístově a Zborné. Na všech akcích se budou opékat špekáčky a pro malé účastníky bude připravená i limonáda," zve v tiskové zprávě za jihlavskou radnici její mluvčí Radovan Daněk. 

Pálení čarodějnic

Podle lidové zvyklosti se pálí ohně v předvečer prvního máje. Tento původně pohanský zvyk, jehož význam souvisí s ukončením zimy a příchodem jara, následně převzala křesťanská kultura.

Od středověku se o Filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května, kdy mají údajně zlé síly větší sílu než jindy, „pálí čarodějnice"- tedy zapalují ohně na ochranu proti létajícím čarodějnicím, které ztělesňují zlou moc. Jde o symbolickou ochranu úrody a celého hospodářství před neúspěchem. 

Pokud byste rádi vyrazili do Hosova, tak tam můžete vyrazit už v sobotu dopoledne. V 10 hodin mohou zájemci vyrazit na Hosovský dupák. „Jde o pochod hosovským okolím v délce asi 13 kilometrů. Sraz je na návsi u kulturního domu, kam je plánován také návrat po 13. hodině,“ uvedl předseda osadního výboru Miroslav Maixner.

Od 16 hodin pak zájemci vyráží na Hosovský dupáček, což je pochod o délce 5, 5 kilometru. V plánu je i kočárková jízda Dupačky v kočárku. Ten začíná také v 16 hodin a měří zhruba čtyři kilometry. 

Akce pak vyvrcholí samotným zapálením ohně na zahradě u kulturního domu v 18 hodin. „Na organizaci se podílí osadní výbor s Klubíkem Hosováček," dodává Daněk. 

Lampionový průvod i koncert

Bohatý program mají na sobotu připravený také v Henčově. Začátek akce je naplánován na 17. hodinu na tamním hřišti, kde bude pro děti skákací hrad. V 19 hodin se pak zájemci vydají na lampionový průvod a o hodinu později zapálí oheň. Ve 20:30 je pak připraveno vystoupení zpěváka Jardy Hypochondra.

Ve Zborné pořádají tradiční oslavu pálení čarodějnic ve spolupráci se členy sboru dobrovolných hasičů. Akce se uskuteční od 18 hodin na parkovišti u sjezdovky. A co si vzít s sebou? „To je jen na lidech, ale pár tipů máme! Hodí se košťata na létání, určitě dobrá nálada a vítány jsou i čarodějnické masky. Moc se na všechny těšíme,“ pozval na akci s úsměvem předseda tamního osadního výboru Radek Hošek.

Čarodějnice v sobotu „prolétnou“ také Helenínem. Z tamního parku se vydají na průvod místní částí v 18 hodin a po návratu zpět se v 19 hodin rozhoří oheň. „Pro děti je připravená limonáda, pro dospělé pivo. Průvod čarodějnic projde také Pístovem, a to v 18 hodin od tamní hasičárny," zve mluvčí Daněk do dalších městských částí.  

Při rozdělávání táboráku je nutno dodržovat tyto zásady:

  • Ohniště by mělo být zbaveno všech hořlavých materiálů (včetně kořenů a kořínků) a bezpečně odděleno od okolí (např. kameny, pískem). V případě větších vater je vhodné ohniště oddělit od okolí pruhem širokým až jeden metr.
  • Pečlivě vyberte bezpečné místo pálení.
  • Dělejte jen takový táborák, který dokážete zvládnout.
  • Při rozdělávání nebo udržování ohně nikdy nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako např. benzín, naftu či líh. Oheň se pak velmi snadno vymkne kontrole a může způsobit i vážné popáleniny. Navíc podle zákona o ochraně ovzduší v otevřených ohništích nelze pod hrozbou vysokých pokut spalovat žádné chemické látky.
  • Oheň nesmíte ponechat ani na okamžik bez dozoru, hlídejte ho, aby se nevymknul kontrole a nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek   vody (popř. písek, hlínu), kdyby se oheň vymykal kontrole.
  • Nezapomeňte ohniště důkladně uhasit a přesvědčit se, že nemůže dojít k opětovnému vznícení.  I ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky, které vítr může znovu rozdmýchat a oheň roznést do okolí. Za větrného počasí ohýnek nezakládejte. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Město Jihlava, HZS Kraje Vysočina, wikipedia

Štítky čarodějnice, pálení, oheň, jaro, 30. duben, Jihlava, Helenín, Henčov, Svátek práce, Heroltice, Radek Hošek, Jarda Hypochondr, sbor dobrovolných hasičů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam zítra na čarodějnice? Ohně se budou zapalovat v Hosově, Heleníně, Zborné i Henčově | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.