Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Práci na Vysočině si našlo více než tisíc uprchlíků z Ukrajiny, do jihlavských školek a škol bylo umístěno přes 300 dětí

Úřad práce na Vysočině zaznamenal do čtvrtka 1 219 uprchlíků z Ukrajiny, kteří už nastoupili do zaměstnání, o týden dřív jich bylo 807. Počet zaměstnaných Ukrajinců pořád narůstá. Přibývá také ukrajinských dětí, které navštěvují školy na Vysočině, v krajské Jihlavě jich je přes 300.

"Co se týče požadavků na umístění do školek, škol a středních škol, tak to bylo 382 žádostí. Z toho jsme zatím společně s magistrátem Jihlava, se školským odborem, vyřídili 301 žádostí, kde děti byly umístěny," řekla ve čtvrtek ČTK ředitelka jihlavského F pointu Dana Fiedlerová. Spolek F point je zaměřen na prevenci sociálně-patologických a nežádoucích jevů ve společnosti, soustředí se na pomoc dětem i na začleňování cizinců.

S jihlavskou radnicí se dohodl, že bude ve městě zajišťovat umisťování dětí do škol. Zatímco běžně má za rok asi 700 stálých klientů, kvůli válce na Ukrajině, která začala 24. února útokem Ruska, jich výrazně přibylo. Za necelé dva měsíce konfliktu na Ukrajině už F point nabídl své služby více než 900 lidí z Ukrajiny.

Do škol a školek v Havlíčkově Brodě už chodí přes 90 ukrajinských dětí. Podle mluvčí radnice Aleny Doležalové se budou 17. června konat zápisy pro ukrajinské děti do základních i mateřských škol ve městě na příští školní rok. Nyní by podle ní ukrajinští rodiče měli nejprve oslovit sociální odbor města, který koordinuje umisťování dětí do škol, má přehled o volných kapacitách.

"V tuto chvíli už chodí ukrajinské děti do všech základních škol ve městě, ale kapacity ještě jsou," řekla ve čtvrtek Alena Doležalová pro ČTK. V mateřských školách podle ní už mnoho volných míst není, předškolní ukrajinské děti ale docházejí do adaptační skupiny, kterou provozuje středisko volného času AZ centrum. Skupina funguje od 7:00 do 15:30, aby rodiče dětí mohli chodit do zaměstnání.

Ukrajinské ženy nejčatěji nastupují na pomocné práce

Podle Jarmily Klejzarové z jihlavského úřadu práce nastupují ukrajinské ženy nejčastěji na pomocné práce. Dělají například úklidové práce, pracují jako sanitářky nebo ve výrobě. "Jedná se především o ty dlouhodobě neobsazené pracovní pozice," řekla Klejzarová.

Firmy minulý týden nabízely Ukrajincům prchajícím před válkou okolo 820 volných pracovních míst, vzhledem k tomu, že se tato místa postupně obsazují, počet o něco klesl. O týden dřív nabízeli zaměstnavatelé na Vysočině uprchlíkům přes 900 pozic.

Nabídku volných míst pro Ukrajince zprostředkovává i třebíčská radnice. Už několik let propojuje nabídku s poptávkou práce na webu www.volnamistatrebic.cz. Nově jsou na ní i informace v ukrajinštině. Uprchlíkům ve čtvrtek nabízelo volná místa na 35 společností včetně několika stavebních či dopravních. Pracovníky z Ukrajiny poptávala také Diakonie ČCE poskytující na Třebíčsku sociální služby.

Celková nezaměstnanost na Vysočině se v březnu snížila z 3,1 procenta na 2,8 procenta. Na konci minulého měsíce bylo bez práce 9 955 obyvatel kraje, o 765 méně než v únoru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto eldeco.cz

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, práce, školy, boje, zdraví, Vysočina, Kraj Vysočina, uprchlík, Úřad práce České republiky, Jihlava, ruská invaze na Ukrajinu, Diakonie Českobratrské církve evangelické

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práci na Vysočině si našlo více než tisíc uprchlíků z Ukrajiny, do jihlavských školek a škol bylo umístěno přes 300 dětí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.