Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Uprchlíkům z Ukrajiny pomůže nová aplikace ministerstva

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) jako součást pomoci uprchlíkům z Ukrajiny spustilo mobilní aplikaci Smart Migration. Cizincům přináší rady pro konkrétní situace, které nejčastěji řeší po příjezdu do Česka, například ohledně zaměstnání, zdravotní péče a vzdělávání.

Aplikace funguje v ukrajinštině, angličtině a ruštině. Původně měla sloužit všem cizincům přijíždějícím do Česka za prací, po ruském vpádu na Ukrajinu ji informatici upravili specificky pro potřeby Ukrajinců.

„Informace budou postupně aktualizovány a doplňovány. Chceme, aby se aplikace Smart Migration do budoucna stala součástí dlouhodobé informační strategie MPSV vůči cizincům. Je to další způsob, jakým digitalizujeme to nejpodstatnější. Podobným důležitým krokem bylo třeba představení aplikace pro on-line žádost o humanitární dávku a solidární příspěvek. Pokud jde o funkčnost, i tu chceme postupně rozšiřovat," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Klíčovou částí aplikace jsou interaktivní tutoriály, které usnadňují nalezení potřebné informace. Uživatel také může pokládat dotazy virtuální asistentce, která jej provede řešením problému.

Aplikace musí umožňovat snadnou aktualizaci obsahu a nesmí přinášet velkou administrativní zátěž. „Proto jsme vytvořili řešení, které dokáže digitální asistentku natrénovat z běžných textů zadaných do aplikace s minimální prací navíc. Nechceme, aby aplikace byla pro pracovníky přítěž, ale aby s minimální prací dostali klíčové informace mezi cizince, a tím si ušetřili opakované vysvětlování stále stejných triviálních problémů," uvedl za autory David Procházka.

Aplikace je zatím dostupná pro operační systém Android, lze ji stáhnout prostřednictvím služby Google Play. Verze pro operační systém iOS se připravuje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, internet, školy, boje, vysoké, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česko, KDU-ČSL, Marian Jurečka, Android, Google Play

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíkům z Ukrajiny pomůže nová aplikace ministerstva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.