Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Inspektoři kontrolovali použití fritovacích olejů. Pozornosti neunikly ani podniky na Vysočině

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se v rámci pravidelné kontrolní akce zaměřili na jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Během kontrol nevynechali ani provozovny v našem kraji. Konkrétně zavítali do Pelhřimova a Humpolce. Jaké jsou výsledky kontrol?

Jak dopadla Vysočina? 

Inspektoři se zaměřili na stav olejů a fritovacích zařízení ve 48 provozovnách, kde posoudili 54 vzorků fritovacích olejů. Vybrali si i tři podniky na Vysočině, konkrétně dva na Nádražní ulici v Pelhřimově a jeden v Humpolci, který se nachází na Pražské ulici. Dobrou zprávou je to, že ve všech třech provozech bylo použití fritovacích olejů bez výhrad. 

Celkové výsledky v rámci celé republiky ukázaly, že přibližně v každé sedmé kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví.

„U celkem 13 % z kontrolovaných vzorků inspektoři zjistili použití takzvaně přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, respektivě k přípravě pokrmů. U dvou vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení – vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a zejména měření obsahu takzvaných polárních látek (TPM) a také laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů," jmenuje v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

Kontrole se nevyhnuly ani samotné fritézy 

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 8 % kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Zájemci mohou najít přehled všech kontrolovaných provozů ZDE. Jsou tam uvedeny i všechny nevyhovující vzorky. 

Výše popsané kontroly inspektoři provádí pravidelně. Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat mírné zlepšení, kdy v roce 2020 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u více než 17 % hodnocených vzorků, celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Informace o alergenech

„Inspektoři SZPI hodnotili i značení výskytu alergenních látek v nabídce pokrmů v restauracích a rychlém občerstvení. Inspektoři posuzovali, zda v jídelním lístku nebo jinou formou poskytované informace o alergenech jsou ve shodě s použitou recepturou a složením skutečně použitých surovin. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 22 % vzorků hodnocených pokrmů. Přítomnost nedeklarované alergenní látky v pokrmu může u citlivých jedinců způsobit vážné zdravotní problémy," dodává mluvčí Kopřiva. 

Kontroly masa 

Inspektoři během návštěv restaurací a ve fastfoodech kontrolovali i druhovou pravost masa deklarovanou v nabídce pokrmů. U 20 % hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila alespoň částečnou přítomnost druhu masa, které nebylo deklarováno v nabídce. „Spotřebitel tak byl uváděn v omyl ohledně skutečného složení pokrmu," řekl Pavel Kopřiva. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Uzavření restaurace v Jihlavě 

Inspektoři po úřední kontrole, ke které došlo v pondělí 7. března, uzavřeli restauraci U Františka v Jihlavě. Důvodem tohoto kroku byla značná nečistota v kuchyni a také ve skladu potravin. „Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili mimo jiné výskyt značného množství nečistot v kuchyni či ve sladu surovin. S ohledem na tato zjištění jsme byli nuceni celou provozovnu uzavřít," vysvětlil mluvčí Pavel Kopřiva. 

Špína, plíseň, pavučiny. Inspektoři uzavřeli jihlavskou restauraci U Františka

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) po úřední kontrole, ke které došlo v pondělí 7. března, uzavřeli restauraci U Františka v Jihlavě. Důvodem tohoto kroku byla značná nečistota v kuchyni a také ve skladu potravin.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Štítky fritování, podnik, olej, kontrola, inspekce, Pelhřimov, Vysočina, Státní potravinářská inspekce, pokrm, restaurace, Kraj Vysočina, Humpolec, jídlo, Jihlava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři kontrolovali použití fritovacích olejů. Pozornosti neunikly ani podniky na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.