Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) po úřední kontrole, ke které došlo v pondělí 7. března, uzavřeli restauraci U Františka v Jihlavě. Důvodem tohoto kroku byla značná nečistota v kuchyni a také ve skladu potravin.
„Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili mimo jiné výskyt značného množství nečistot v kuchyni či ve sladu surovin. S ohledem na tato zjištění jsme byli nuceni celou provozovnu uzavřít," vysvětlil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Inspektoři SZPI v kuchyni a ve skladu surovin, které sloužily k přípravě pokrmů, zjistili výskyt značného množství nečistot, prachu a pavučin.
Ve skladových prostorách podniku, který se nachází na Čajkovského ulici, se nacházelo množství předmětů bez souvislosti s přípravou pokrmů. „V rozporu s řádnou hygienou byl rovněž stav navlhlého stropu, ze kterého se na řadě míst odlupovala omítka, tvořily se na něm plísně se šedozeleným zbarvením a v některých částech bylo možné spatřit praskliny," jmenuje dále Kopřiva.
Znečištěno bylo také těsnění v mrazicím a chladicím zařízení, kde byla viditelná plíseň a koroze. Provozovatel tato zařízení využíval rovněž ke skladování rozpracovaných či hotových pokrmů, které zamrazoval do plastových kelímků, a to v převážné většině případů bez řádného uzavření.
„Provozovatel dále nezajistil odvoz potravinářského odpadu, takže docházelo k jeho hromadění v provozovně – konkrétně se jednalo o kartonové krabice a obaly či zmrazené masné výrobky s prošlým datem použitelnosti," dodává Kopřiva.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.