Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Volnočasové organizace na Vysočině nabízejí pro děti z Ukrajiny adaptační kurzy i letní tábory

Organizace zajišťující na Vysočině volnočasové aktivity nabízejí speciální programy pro děti z Ukrajiny, které s rodinami uprchly ze své země před ruskou agresí. Vedle běžných kroužků a táborů jim zpřístupňují i adaptační skupiny, žďárský Active pro ukrajinské děti otevře i samostatné letní příměstské tábory. 

Active letos připravuje letní tábory asi pro 700 dětí. "A z toho máme čtyři speciální tábory pro ukrajinské děti s výukou českého jazyka, jsou to příměstské tábory. Je to pětidenní tábor s tím, že tam budou mít půl dne výuku českého jazyka a půl dne budou mít sportovní, umělecké a podobné aktivity," řekl ředitel Active Luboš Straka.

Kapacitu pro ně dokázalo žďárské zařízení najít navzdory tomu, že svoji turistickou ubytovnu nabídlo Kraji Vysočina pro ubytování 40 uprchlíků. "Nabídli jsme to prakticky hned třetí den války, nabídli jsme to přes Správu uprchlických zařízení. Tam to trošičku drhlo, takže jsme se přihlásili pod Kraj Vysočina, který na to musel sestavit speciální smlouvu, která byla schválená v krajské radě a ve středu jsem ji podepsal," řekl Straka.

Adaptační kurzy pro předškolní děti začnou ve Žďáru nad Sázavou v pondělí. V příštím týdnu je zahájí také jihlavský Dům dětí a mládeže (DDM), řekl jeho ředitel Vilibald Prokop. Letní tábory má jihlavský DDM asi pro 600 dětí, zejména v příměstských táborech by mohl kapacitu pro děti z Ukrajiny zvýšit. Jestli to ale bude nutné, není zřejmé. Podle Prokopa je podstatná část utečenců na Jihlavsku ze západoukrajinského Lvova a doufají, že se budou moct na Ukrajinu brzy vrátit. "Z tohoto pohledu je zatím léto s velkým otazníkem," řekl Vilibald Prokop.

AZ Centrum v Havlíčkově Brodě o speciálním letním táboru pro ukrajinské děti teprve jedná. Letní tábory připravuje zhruba pro 500 dětí, většinou už jsou naplněné. Jeho adaptační kurz už začalo navštěvovat 18 malých Ukrajinců, kapacita je 30 dětí. "Zatím je to tak, že by to mohlo fungovat klidně do srpna s tím, že to budeme postupně aktualizovat, jakým způsobem to bude fungovat, třeba formou tábora," řekl ředitel AZ Centra Martin Domkář.

Třebíčský DDM pro ukrajinské děti připravuje dopolední a odpolední adaptační kurzy, chystá také programy pro celé rodiny, řekla ředitelka Jarmila Pavlíčková. Letní tábory pořádá DDM Třebíč pro 1000 dětí, prostor pro speciální tábor pro děti z Ukrajiny už nemá hlavně kvůli vytíženosti personálu. Podle Pavlíčkové by ale v určitých týdnech mohl poskytnout prostory, kdyby tábor chtěl personálně provozovat někdo jiný.

Podle údajů ministerstva vnitra je nyní v okresních městech na Vysočině hlášeno 972 ukrajinských dětí ve věku čtyři až 15 let, nejvíc v Jihlavě, kde jich je 428.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, rodina, Vysočina, Kraj Vysočina, dětský tábor, příměstský tábor, Jarmila Pavlíčková, Dům dětí a mládeže, DDM Třebíč, Lvov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volnočasové organizace na Vysočině nabízejí pro děti z Ukrajiny adaptační kurzy i letní tábory | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.