Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Uprchlíka povinně do každé rodiny. Fake news se opakují

V souvislosti s válkou na Ukrajině lze pozorovat dvě hlavní linie šířících se lživých zpráv – první popisuje nacisty na Ukrajině a druhá se aktuálně zaměřuje na uprchlíky. Opět se například objevil už dříve používaný narativ „povinného ubytování uprchlíků“. Nenechte se napálit a nenechte sebou manipulovat, varuje Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám MV ČR.

V informačním prostoru se říší řada mýtů o migraci z Ukrajiny v důsledku válečného konfliktu. Například ten, že Češi budou nuceni přijímat uprchlíky do svých domovů a dělit se s nimi o jídlo a peníze. Nejde přitom o nové tvrzení, tento narativ se českou dezinformační scénou šíří už řadu let, v minulosti například s uprchlickou krizí v souvislosti s válkou v Sýrii nebo v rámci předvolebních bojů proti Pirátské straně. Toto tvrzení však nebylo pravdivé v minulosti a není ani nyní.

„Vlna dobrovolnické pomoci Ukrajinkám a Ukrajincům od jednotlivců i firem je už nyní zcela bezprecedentní. Solidarita s uprchlíky ale neznamená, že Čechy bude někdo nutit dělit se o dům, jídlo či peníze, pokud sami nechtějí,“ vyvrací jeden z nejčastějších mýtů Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR (CTHH MV). Mezi další mýty patří tvrzení, že migrace z Ukrajiny je podvod a jde jen o způsob, jak do Česka přivézt muslimy a islamizovat ho.

Sociálními sítěmi se také šíří různé zaručené příběhy, které ukazují uprchlíky z Ukrajiny jako ty, kteří si ničeho neváží i nic jim není dost dobré. Tisíce sdílení měly například fotky vyhozeného jídla v kontejneru s popiskem „Jak si naši milí Ukrajinci váží jídla po příjezdu do Prahy po cestě strádání“. Serveru Manipulátoři.cz, který se zabývá vyvracením hoaxů, se však podařilo zjistit, že vyfocené kontejnery jsou ze skladu rozvážkové služby Rohlík.cz.

Před falešnou zprávou varoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN): „Prosím, pomozte zastavit šíření lži a nenávisti! Už pár dní kolují po sítích fotky vyhozeného jídla s tím, že prý jde o potraviny pro lidi prchající před válkou na Ukrajině. Kongresové centrum ale tento typ potravin pro Ukrajince vůbec neobjednalo, jde tedy o lež.“

Desítky tisíc shlédnutí na sociální síti Facebook mělo video bulvární novinářky Gabriely Wolfové, která popisovala příběh „kamarádčiny kamarádky“ o tom, jak běženci odmítli luxusní byt s vířivkou v Dobřichovicích s tím, že je moc daleko od Prahy. Svá tvrzení novinářka ale odmítla doložit, videa smazala a omluvila se. Jak zjistil Deník N, vedení Dobřichovic o takovém případu nic neví. Informace šířené Wolfovou odmítla i firma, kterou sama zmínila. 

„Od novinářky bychom čekali, že si informace ověří a nebude šířit pomluvy, které rozdmýchávají ve společnosti strach a nenávist. V situaci, kdy jsme pod palbou kremelské válečné propagandy, je důležité čerpat informace z kvalitních zdrojů a ověřovat fakta,“ komentovalo případ na svém Twitteru CTHH MV.

Centrum zároveň upozorňuje, že řada dezinformátorů, kteří dříve šířili falešné zprávy o covidu, se nyní přeorientovalo na odborníky na dění v souvislosti s Ukrajinou. „Například konspirátor Libor Malý tvrdí, že ti, kteří podporují Ukrajinu, jsou zrádci Československa a ovce, které jsou ovládané skrze v očkování přítomný oxid grafenu,“ varuje před dezinformátorem CTHH MV.

Falešné zprávy nejsou podle mediálních odborníků ničím novým, hojně se například používaly k matení protivníka za druhé světové války, nikdy však jejich šíření nebylo tak snadné a nemělo tak velký dosah jako s rozmachem sociálních sítí.

„Ještě na začátku milénia bylo pro běžného uživatele poměrně obtížné vytvořit internetový obsah, který by byl dostupný většímu počtu lidí. V novém, pouhých několik let existujícím světě elektronických sociálních sítí se status na naší „zdi“ může díky jejich algoritmu dostat doslova mezi milióny dalších uživatelů, a to často i bez našeho vědomí,“ uvádí etnolog Petr Janeček, který se zaměřuje na konspirační teorie a internetový folklor.

Rozdíly mezi profesionály, kteří obsah internetu vytvářejí, a jeho pasivními konzumenty se tak postupně čím dál více stírají.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky hoax, fake news, sociální sítě, dezinformace, manipulace, internet, emoce, uprchlíci, válka, Ukrajina, uprchlík, jídlo, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo vnitra České republiky, mýtus, Gabriela Wolf, občanská válka v Sýrii, Česko, Česká pirátská stra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíka povinně do každé rodiny. Fake news se opakují | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.