Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kde v Jihlavě jsou protiatomové kryty, ptají se lidé. Žádné oficiální nemáme, odpovídá město

Město Jihlava vyzývá obyvatele ke klidu. V reakci na desítky telefonátů lidí požadujících od pracovníků magistrátu adresy protiatomových krytů v Jihlavě město prosí, aby lidé zbytečně nepanikařili.

Po výhrůžce Ruska, které uvedlo do pohotovosti jaderné zbraně, zahltily české úřady včetně města Jihlavy četné dotazy na možnosti ukrytí obyvatelstva. Česku však žádné reálné jaderné nebezpečí v současnosti nehrozí. „Prosíme, aby se v současné situaci nepanikařilo,“ žádá obyvatele primátorka Jihlavy Karolína Koubová s tím, že státní orgány a orgány samosprávy v případech hrozícího nebezpečí budou obyvatele včas varovat, informovat a instruovat.  

Hasiči podrobně informují obyvatele o možnostech ochrany a ukrytí na těchto webových stránkách a také ZDE

„Náš stát v mírových dobách po skončení studené války rozhodl, že se vydá cestou případné individuální ochrany obyvatelstva. V ČR už se proto už přes 30 let protiatomové kryty neprovozují a často slouží ke zcela jiným účelům než v minulosti. V bytových domech jsou z nich kočárkárny, ve školách sklady apod. Město aktuálně žádnými oficiálními úkryty nedisponuje,“ informoval mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk

Podle jeho slov je v Jihlavě jeden z původních krytů civilní obrany provozován pouze jako turistická atrakce připomínající studenou válku. 

V případě jakéhokoli ohrožení zasedá operativně krizový štáb města Jihlavy, který případně i v návaznosti na výstupy z krizového štábu Kraje Vysočina nebo v návaznosti na rozhodnutí centrálních orgánů postupuje koordinovaně. „Máme funkční sirény i systém varovného vyrozumívacího zařízení nebo aplikaci „Hlášení rozhlasu“ na webu info.jihlava.cz, které informují obyvatele o případných nebezpečích v souvislosti s přírodními a živelnými pohromami. Nechceme situaci nijak zlehčovat, ale pevně věříme, že je nebudeme muset nikdy využít v souvislosti s vyhlášením válečného stavu,“ doplnil Daněk.

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky kryt, protiatomový, Jihlava, studená válka, Česko, Karolína Koubová, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde v Jihlavě jsou protiatomové kryty, ptají se lidé. Žádné oficiální nemáme, odpovídá město | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.