Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině jsou bez elektřiny desetitisíce domácností, vítr komplikuje i dopravu

, aktualizováno 17. února 2022, 13:38

Na Vysočině je bez elektrické energie asi 36.500 domácností. Poruch na vedení od rána přibývá. Poruchy způsobil silný vítr. Hasiči v kraji kvůli němu měli na 190 zásahů, zejména při odklízení spadlých stromů a poničených střech. Vítr komplikuje i provoz vlaků.

Situace s dodávkou elektřiny se dopoledne výrazně zhoršila. Společnost ČEZ nyní v kraji eviduje 16 poruch na vedení vysokého napětí, bez proudu je 10 tisíc domácností. Ráno to byla polovina. "Poruchy způsobil velmi silný vítr, větve a stromy popadané do vedení. Na odstraňování intenzivně pracujeme, ale i naše čety musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká. Bohužel vítr se má uklidnit až zřejmě k večeru, takže předpokládáme další poruchy," uvedla mluvčí Šárka Lapáčková Beránková, mluvčí společnosti ČEZ.

Ještě víc odběratelů bez dodávek proudu má společnost EG.D, která zásobuje většinu Vysočiny. "Na Vysočině máme hodně poruch v okolí Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem, kde se jedná zhruba o 18 tisíc odběratelů, a na Jihlavsku jde zhruba o 8 500 domácností," uvedl Roman Šperňák, mluvčí společnosti EG.D.

Hasiči kvůli popadaným stromům vyjíždějí po celém kraji. V Třebíči spadl strom na projíždějící auto. Jeden člověk se zranil. "Do spadlých stromů narazili řidiči vozidel u obcí Jedlá a Dobrá. Obě tyto nehody se obešly bez zranění," uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Podle informací Českých drah nejezdí vlaky kvůli silnému větru mezi Šlapanovem a Jihlavou, Telčí a jihočeskými Dačicemi nebo mezi stanicemi Pohled a Ostrov nad Oslavou. Kvůli spadlému stromu je přerušený také provoz mezi Jihlavou a stanicí Luka nad Jihlavou, mezi Ždírcem nad Doubravou a Hlinskem a mezi Rožnou a Novým Městem na Moravě. České dráhy předpokládají obnovení provozu do 15:00.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Eliáš

Štítky ČR, počasí, energie, hasiči, železnice, vítr, Vysočina, Kraj Vysočina, strom, vichřice, ČEZ, EG.D, České dráhy, Jihlava, Žďár nad Sázavou, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině jsou bez elektřiny desetitisíce domácností, vítr komplikuje i dopravu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.