Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tip na výlet: Pět kilometrů kolem Zelené hory. Na své si přijdou fotografové i milovníci historie

Na Zelené hoře je krásně v jakémkoliv ročním období. V létě, ale určitě i v zimě, třeba když je bohatá sněhová nadílka, tak jako nyní. Pokud chcete absolvovat naučnou stezku okolo této významné památky zapsané na seznamu UNESCO, pak si můžete vybrat ze dvou bezbariérových okruhů.

Oba okruhy je možno spojit, nebo si je projít samostatně. První okruh, značený jako A, je dlouhý jen něco málo přes dva kilometry a prochází kolem Bránského rybníka kolem dvou staveb známého českého architekta Jana Blažeje Santiniho Aichla – Hospodářského dvora Lyra a Dolního hřbitova. Druhý okruh, značený jako B, měří 2,6 kilometru a vede hezkou krajinou kolem rybníka Konvent s výhledy na zámek i poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Rybníky jsou součástí unikátního historicko-přírodního areálu v okolí zámku ve Žďáru nad Sázavou. Stezka zčásti vede po stávajících komunikacích, zčást je nově vybudována, převážně zhutněným násypem v terénu. Celková délka naučné stezky činí 4,85 kilometru.

Součástí obou tras jsou tři zastřešená odpočinková místa, deset informačních tabulí a dvě vyhlídková mola. Naučná stezka seznamuje návštěvníky jak s památkami a historií dané lokality, tak s okolní přírodou. Stezka umožňuje přivést návštěvníky do míst, odkud budou mít zajímavé výhledy na historické památky jako poutní kostel na Zelené hoře, areál zámku či barokní dolní hřbitov. Stezka prochází i unikátní lokalitou zařazenou v národním seznamu evropsky významných lokalit (součást Natura 2000), a to z důvodu ochrany mechorostu srpnatky fermežové.

Kde okruh začíná? 

Oba okruhy začínají u zámku ve Žďáru nad Sázavou, a tak by procházku bylo škoda nespojit s jeho prohlídkou. U zámku je k dispozici parkoviště, ale snadno se sem dostanou i ti, kteří nemají vlastní auto. Do Žďáru jezdí vlak, z železniční stanice jsou to ještě skoro čtyři kilometry pěšky, a tak je určitě dobrý nápad svézt se k zámku autobusem.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto navylet.cz, dotaceeu.cz, venkohled.cz | Zdroj navylet.cz, dotaceeu.cz

Štítky tip, výlet, víkend, Ždársko, Zelená hora, naučná stezka, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Světové dědictví UNESCO, zámek, historie, Žďár nad Sázavou, Jan Blažej Santini-Aichel, fotograf, Dolní hřbitov (Žďár nad Sázavou)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Pět kilometrů kolem Zelené hory. Na své si přijdou fotografové i milovníci historie | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.