Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kůrovec škodí dál. Na Vysočině loni pokračovala intenzivní těžba dřeva, někde už smrky úplně docházejí

V lesích Jihlavy loni pracovníci kvůli kůrovcové kalamitě vytěžili rekordních 250 tisíc metrů krychlových dřeva, šestkrát víc, než měl městský podnik v ročním plánu. Vysokým tempem pokračovaly v těžbě i další podniky. Některým už produkce v meziročním porovnání klesla, což bylo způsobené i velkým úbytkem smrkových lesů na Vysočině, které kůrovec likviduje několik let. Vloni podle lesníků počasí šíření kůrovce zpomalilo, ale nezastavilo.

Městu Jihlava patří skoro 3 800 hektarů lesů. V roce 2020 v nich bylo vytěženo 220 tisíc metrů krychlových dřeva, vloni objem stoupl o dalších asi 30 tisíc metrů krychlových. "Letos to vidíme ještě tak na 200 tisíc metrů krychlových a budeme pomalu končit," řekl jednatel Správy městských lesů Václav Kodet. Rojení kůrovce podle něj bylo sice minulý rok díky počasí méně, ale v této oblasti už je tohoto škůdce příliš mnoho. Předpokládá, že se udrží jen mladé smrkové porosty.

Lesníkům ekonomicky pomohlo to, že se po předchozím propadu vloni zvedly ceny dřeva. "V synergii s dotacemi za kůrovce, byť nedostatečnými, nám ten hospodářský výsledek aspoň umožní vytvořit poměrně rozumné rezervy na pěstební činnost na příští období, až už tržby z těžby nebudou," uvedl Kodet.

Lesní družstvo obcí Měřín hospodařící na 930 hektarech lesů vytěžilo za minulý rok skoro 35 tisíc metrů krychlových dřeva, ale v předchozích dvou letech se roční objem těžeb pohyboval okolo 80 tisíc metrů krychlových. Letošní produkce dřeva podle prokuristy Pavla Bambuly asi nepřekročí 10 tisíc metrů krychlových. "Jsme v takové situaci, že už máme skoro všechen les od kůrovce sežraný a vytěžený," uvedl Petr Bambula. Lesníci se podle něj snaží zachránit alespoň porosty ve věku do 30 až 40 let.

"Je to samozřejmě o počasí v letošním roce, ale nevidím to úplně na nějaký velký optimismus, že bychom mohli říkat, že se kalamita zastavila," řekl Martin Kodeš, jednatel Městské správy lesů Pelhřimov. Dodal, že když populace kůrovce o tolik naroste nad běžnou míru, není jednoduché ji zastavit ani v případě příznivějších přírodních podmínek. Městská správa se stará o 2 040 hektarů lesů. Vloni podle jednatele vytěžila kolem 140 tisíc metrů krychlových dřeva, podobně jako v předchozím roce. Jde přibližně o sedminásobek běžné roční těžby.

Ve vyšších polohách Ždárských vrchů zatím kůrovec škodil méně než jinde v kraji. V lesích společnosti Kinský na Žďársku se vloni kůrovcová těžba v meziročním porovnání snížila asi o polovinu, podle lesního rady Jana Sováka pomohlo počasí. "S kůrovcem samozřejmě vypořádaní nejsme. Klíčové bude zase předjaří a jaro, to znamená, jestli bude dostatek vláhy a aby nebyly vysoké teploty," řekl. Společnost má 5800 hektarů lesů, za minulý rok vytěžila asi 80.000 metrů krychlových dřeva.

Těžba dřeva v lesích Vysočiny se v roce 2020 meziročně zvýšila o 12 procent na 8,71 milionu metrů krychlových, třetím rokem byla nejvyšší mezi kraji v ČR. Výsledek za rok 2021 zatím není známý.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto euraktiv.cz

Štítky ČR, lesy, firmy, Vysočina, les, dřevo, těžba, Kraj Vysočina, Jihlava, Jan Sovák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovec škodí dál. Na Vysočině loni pokračovala intenzivní těžba dřeva, někde už smrky úplně docházejí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.