Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé se zapojují do sčítání ptáků. Stačí nasypat zrní a hodinu zapisovat ptáky, kteří sednou na krmítko

Dnes začíná akce s názvem Ptačí hodinka, při které dobrovolníci pomohou odborníkům se sčítáním zimujících ptáků. Akce trvá až do neděle. Během víkendu si dobrovolníci mohou vybrat jednu hodinu, během které budou sčítat, kolik druhů ptáků uvidí u krmítka například na svojí zahradě, na okenním parapetu nebo na své terase. Podle pořadatelů z České společnosti ornitologické by lidé také měli sledovat zdravotní stav ptáků. Ptačí hodinka se letos koná počtvrté.

Stačí jen nasypat do krmítka a pak hodinu pozorovat ptačí návštěvníky

Zástupci České společnosti ornitologické uvedli, že si dobrovolníci mají všímat všech ptáků, které spatří během jedné hodiny, kterou si k pozorování vyhradí. Je také důležité, aby žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto mají pro každý druh zaznamenat nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se současně objeví v jejich zorném poli. Za každý druh pak zúčastnění nahlásí jen jeden údaj. Počty samců, samic a mláďat se nerozlišují.

Jak se mohou dobrovolníci do Ptačí hodinky zapojit? „Stačí jen nasypat do krmítka, připravit psací potřeby nebo si otevřít online formulář a pak 60 minut pozorovat ptačí návštěvníky,“ koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Jechumtál Skálová z České společnosti ornitologické. Ornitologové doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule bez sítěk.

Loni se do Ptačí hodinky zapojilo více než 27 tisíc dobrovolníků, meziročně to byl nárůst o 5000 lidí. Sečetli tehdy přes půl milionu ptáků. Nejčastěji pozorovaným druhem se stala sýkora koňadra.

Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů

Někteří lidé se zapojením do Ptačí hodinky váhají, protože si nejsou jistí, že by poznali všechny druhy ptáků. „Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu materiály s vyobrazením druhů. Pokud se stane, že druh neurčíme, také to nevadí a toto pozorování vložíme jako „neznámý druh“. Je zcela v pořádku přiznat, že nějaký druh nepoznám, než riskovat, že jej určím špatně,“ dodává Alena Jechumtál Skálová.

Dobrovolníci by měli během sčítání sledovat také kondici ptáků. Pokud se jim budou zdát nemocní, nebo v okolí krmítek objeví uhynulé ptáky, je třeba nahlásit to na web. Program monitoringu ptačích chorob Česká společnost ornitologická spustila loni v březnu. Data lidé mohou odeslat přes web nebo poštou. Výsledky Česká společnost ornitologická zveřejňuje v únoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSO/Bohumil Kysílko

Štítky příroda, ptáci, hodinka, ornitologové, krmítko, Ptačí hodinka, obilniny, Česká společnost ornitologická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se zapojují do sčítání ptáků. Stačí nasypat zrní a hodinu zapisovat ptáky, kteří sednou na krmítko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.