Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tip na výlet: Nejen pro horolezce. Třináctikilometrový okruh se zastávkou na Čtyřech palicích

Dnes se vydáme na Žďársko, kde určitě stojí za návštěvu skalní útvary, které jsou známé jako Čtyři palice. Najdeme je ve Žďárských vrších, konkrétně mezi Sněžným a Svratkou.

Čtyři skalní útvary, jenž se nachází v nadmořské výšce 730 m.n.m., vznikly při mrazovém zvětrávání.  Tři hlavní skalní útvary se jmenují Děvín, Paličatá a Tvrz, jako čtvrtý je doplňuje skalnatý hřeben s názvem Opomenutá. V současnosti jsou skály vyhledávány jako cvičný horolezecký terén pro registrované horolezce. Podle informací Českého horolezeckého svazu na skalním útvaru Paličatá, kde je registrováno 51 lezeckých cest, je lezení povoleno celoročně s výjimkou období hnízdění krkavce velkého, na dalších je sezonně omezeno.

Čtyři palice
Je to přírodní rezervace rozkládající se na 37 hektarech Žďárských vrchů, opodál můžeme najít město České Milovy. Oblast je chráněna právě kvůli zvláštním rulovitým skalám. Nachází se zde také spousta druhů stromů, ale například i keříky porostlé borůvkami. Tohle prostředí je taky známé jako oblíbený domov plazů.

Skála Paličatá

Ve středu skupiny stojící hlavní skála, mohutný hranatý útvar s téměř svislou, 30 m vysokou západní stěnou, ukončenou 4 mohutnými bloky – palicemi: jejich spodky tvoří převisy a stropy. Názvy palic zleva: Sfinga, Kobyla, Paličák, Bašta. Názvy štěrbin zleva: Jukadlo, Zásek, Sedánek. 40 m široký podstavec skály tvoří 3 mohutné pilíře. Stěna je v údolní třetině přerušena výraznou římsou, zvanou Ochoz.

Kudy na okruh? 

Okruh, díky kterému nachodíme 13 kilometrů, začíná v obci Pustá Rybná po zelené trase směrem na Březiny a Drašarovu lípu. Nejdříve vystoupáme na rozcestí Nad pasekami a pak už se ocitneme u nejmonumentálnější přírodní atraktivity – Čtyři palice– vyhlídka, kde se rozkládá zmíněná impozantní skalní skupina.

Po prohlídce pěšky pokračujeme od rozcestníku po modré značce směrem na Velké (Milovské) Perničky. Tyto tři skalní bloky se nachází kilometr chůzí po lesní pěšině. Nejvyšší z nich dosahuje výšky 25 metrů. Pak už přichází prudké stoupání na vrchol kopce, kde se nacházejí skaliska Zkamenělý zámek. Zpáteční cesta vede po modré k rozcestí Malé (Rybenské) Perničky a od posledních skalisek půjdeme po červené zpět do Pusté Rybné.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koruna Vysočiny

Štítky tip, výlet, Čtyři palice, skály, víkend, pozvánka, skála, okres Žďár nad Sázavou, Svratka, horolezec, Český horolezecký svaz, Devín, České Milovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Nejen pro horolezce. Třináctikilometrový okruh se zastávkou na Čtyřech palicích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.