Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odbory firmy Bosch Diesel dohodly na rok 2022 nárůst mezd. Kolika lidem se zvýší platová třída?

Odboráři v jihlavské firmě Bosch Diesel vyjednali s vedením pro příští rok celkový růst mzdových prostředků o 5,3 procenta. Stejné navýšení mzdových prostředků slíbila firma i v roce 2023. Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci podnikových odborových organizací KOVO.

„Musíme konstatovat, že výsledek jednání nepovažujeme za nějakou výhru odborů, ale za rozumný a v současné době nejistoty v automobilovém průmyslu nezbytný a důležitý kompromis," uvedl Roman Bence, předseda odborové organizace KOVO II. Aktuální průměrnou mzdu v závodě neuvedl.

V jihlavské firmě Bosch Diesel působí tři základní odborové organizace, kromě dvou organizací KOVO i odbory UNIOS. Podnik zaměřený na výrobu vstřikovacích zařízení do naftových motorů v Jihlavě včetně agenturních pracovníků zaměstnává 4600 lidí. 

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo kolektivní smlouvu uzavřít, a to do konce tohoto kalendářního roku. To svědčí o tom, že odbory ve firmě Bosch a vedení společnosti Bosch Diesel jsou i v tak těžké době, jako je ta dnes, nalézt společné řešení," uvedl Ladislav Melichar, který vede odborovou organizaci KOVO I.

Příspěvek za noční i na penzijní připojištění 

V roce 2022 by tarifní platy zaměstnanců společnosti měly plošně vzrůst o 4,1 procenta a asi 600 pracovníkům by měla firma individuálně zvýšit platovou třídu. Zaměstnavatel se také zavázal zvednout příplatek za práci v noci a příplatek na penzijní připojištění.

V roce 2023 by se měl celkový objem vyplácených mzdových prostředků znovu zvýšit o 5,3 procenta. Tarifní mzdy zaměstnanců firmy Bosch Diesel se plošně zvýší o 4,2 procenta. I v tomto roce by se měla části pracovníků zvednout platová třída individuálně a znovu by měly meziročně stoupnout přípatky za práci v noci a na penzijní připojištění.

Dvouletá dohoda je podmíněná prodloužením programu pro pracovníky před důchodem o dva roky, tedy do konce roku 2026. Pracovníci, kteří tři roky před penzí nastoupí do tohoto programu, pracují na půl úvazku za plnou mzdu. „Je to program, který nikdo jiný v České republice nemá," uvedl Bence.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČTK

Štítky mzda, odbory, Bosch Diesel, Robert Bosch GmbH, penzijní připojištění, Jihlava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory firmy Bosch Diesel dohodly na rok 2022 nárůst mezd. Kolika lidem se zvýší platová třída? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.