Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kousek radosti za nemocničním oknem. Nadační fond shání peníze na nové dětské hřiště u motolské nemocnice

Odpočinout si, strávit čas na čerstvém vzduchu a přijít na jiné myšlenky. Dětské hřiště v areálu motolské nemocnice, které v roce 2014 vybudoval Nadační fond Pink Bubble, prochází rekonstrukcí. Podle plánu by terapeutická zahrada mohla už příští rok nabídnout možnost relaxace i aktivního odpočinku dětem všeho věku, dospívajícím i handicapovaným.

Postupná kultivace venkovního prostoru

Dětskou část motolské nemocnice navštíví každoročně přes dvacet tisíc dětských a dospívajících pacientů z celé republiky. 

„Když nás před mnoha lety oslovil primář dětské onkologie pan doktor Komrska s paní doktorkou Hrdličkovou, zda bychom nechtěli pro dětské pacienty vybudovat hřiště, byli jsme nadšení," začíná s vyprávěním zakladatelka Nadačního fondu Pink Bubble Martina Šmuková.

„Byla to příležitost přispět vážně nemocným dětem k úsměvu a psychické pohodě tím, že budou moci i během hospitalizace trávit čas na čerstvém vzduchu a hrát si skoro stejně, jako jejich zdraví kamarádi. A protože se v Pink Bubble věnujeme podpoře náctiletých a dospívajících pacientů, předali jsme v roce 2014 motolské nemocnici terapeutickou zahradu s atrakcemi nejen pro malé děti, ale i se čtyřmi minigolfovými jamkami a ping-pongovým stolem," dodává Šmuková. 

Nápad na vytvoření odpočinkového koutku pro své pacienty měl už v 70. letech zakladatel oboru dětské onkologie profesor Josef Koutecký. Jeho zásluhou vzniklo před okny motolského onkologického oddělení jezírko s kamennými zvířátky a tím i úplně první venkovní dětský koutek v areálu nemocničního zařízení. 

Atrakce pro malé i velké pacienty

Letos, po sedmi letech, kdy hřiště navštívily stovky dětí, nastal čas na kompletní rekonstrukci. Pokud vše půjde podle plánu, dostane zahrada nový kabát už na jaře roku 2022. 

Nadační fond Pink Bubble pomáhá mladým lidem s onkologickým onemocněním postavit se zpátky na vlastní nohy, plnit si i ty nejodvážnější sny a mít život zase ve svých rukou.


Za dobu svého působení rozdělil fond přes 15 milionů korun, splnil několik set přání a podpořil dospívající slečny a kluky v celé České republice na vlastní cestě životem.

„Na podzim jsme položili bezpečnostní dopadový povrch s veselým indiánským designem od výtvarníka Lukáše Urbánka,“ popisuje Šmuková, „Hned zjara se pustíme do druhé fáze, místa k relaxaci pro větší pacienty, a to i pro hendikepované. Chystáme plácek na pétanque, venkovní fitness stroje, šachy a člověče, nezlob se," vypočítává zakladatelka nadačního fondu.

Protože je hřiště skoro celý den pod palbou přímého slunce, zastíní ho velké plachty, přibydou vzrostlé stromy a také altánky k posezení třeba s knížkou. „A aby byla legrace, přidáme ještě totem chrlící mlhu a vodní fontánku pro zdravý pitný režim," doplňuje Šmuková.

Rozesmáté oči našich bublin jsou pro nás největší radostí

Zahrada tak pacientům nabídne kousek živé přírody hned za oknem nemocničního pokoje, kde se budou moci proběhnout, protáhnout a na chvilku zapomenout na náročnou léčbu. „Máme neskromné přání, aby tady každý našel svůj kousek radosti, zhluboka se nadechl, odpočinul si a na chvíli pustil z hlavy všechny trable světa. A aby, i díky tomu, byl další pobyt v nemocnici pro slečny a kluky o něco snesitelnější, radostnější a barevnější,“ uvádí Šmuková.

Ke kompletnímu dokončení terapeutické zahrady můžete Nadačnímu fondu Pink Bubble pomoci příspěvkem do veřejné sbírky.

„Chtěla bych moc poděkovat všem podporovatelům Bublinek, onkologických pacientů, kterým v Pink Bubble pomáháme. Patří vám náš obrovský dík, bez vás by to nešlo," uzavírá Šmuková s úsměvem. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky nadační fond, Pink Bubble, FN Motol, terapeutická zahrada, sbírka, Fakultní nemocnice v Motole, pacient, okno, Martina Šmuková, Josef Koutecký, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kousek radosti za nemocničním oknem. Nadační fond shání peníze na nové dětské hřiště u motolské nemocnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.