Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řešení se našlo. Třebíč nahradila zrušené adventní trhy vánočními prodejními výstavami

V Třebíči dnes začaly prodejní vánoční výstavy. Své zboží v Malovaném domě a Předzámčí nabízejí trhovci, kteří měli od 10. prosince prodávat na zrušených adventních trzích. Oslovení prodejci možnost, kterou jim dalo městské kulturní středisko, vítají, pro některé to bude jediné místo, na kterém budou své výrobky a zboží před Vánoci nabízet. Prodejní výstavy se budou konat do 21. prosince, kdy měly skončit i adventní trhy.

"Jsou to prodejci dekoračního a vánočního zboží, kteří byli nasmlouvaní na adventní trhy na Martinském náměstí. Bylo plánováno asi 20 stánků, z toho v polovině mělo být občerstvení, horké nápoje, bramboráky. To se samozřejmě nesmí prodávat, ale ti ostatní, co mají proutěné zboží, keramiku, kosmetiku a podobně, tak ti budou svoje zboží prodávat ve výstavních síních," řekla mluvčí radnice Irini Martakidisová. Veřejnost podle ní prodejní výstavy uvítala.

Vděční za možnost prodeje jsou i trhovci. V Předzámčí dnes začala vlastnoručně vyráběné háčkované vánoční ozdoby a ozdoby z korálků prodávat Alena Homolková z Třebíče. Adventních trhů v Třebíči se účastnila opakovaně. Své výrobky, které jako důchodkyně tvoří ve volném čase, byla zvyklá nabízet i pří vánoční výstavě v jaroměřickém zámku, která se letos neuskuteční. "Je to jen můj koníček, není to moje obživa," říká Alena Homolková. Pravidelně vedle Jaroměřic nad Rokytnou a Třebíče jezdí na předvánoční akci do Opatova na Třebíčsku, která se konala ještě týden před první adventní nedělí.

Jen kupované šperky prodává Alena Hermannová z Pelhřimova, na třebíčské trhy jezdí několik let, je to její oblíbené místo. Obrat z prodeje v Třebíči byl podle ní v řádech několika desítek tisíc korun.

Dnes začala prodávat ve vstupním sále třebíčského Malovaného domu. Nabídka prodeje touto formou ji potěšila, je to jediné místo, kde před Vánoci může své zboží udat, v plánu přitom měla prodávat na 13 trzích, všechny jsou ale zrušené. Zákazu, který vychází z obav organizátorů i z vládních nařízení souvisejících s pandemií covidu-19, lituje. "Jsme z toho všichni smutní, jak my, jako prodejci, tak lidi, co kupují. Dneska jsem ráda, že můžu stát tady v tom prostoru v Třebíči," cení si Alena Hermannová.

Zákaz vánočních trhů oznámila vláda 25. listopadu s účinností od 26. listopadu 18:00, dva dny před první adventní nedělí. "Vždycky nás to šokuje, kdyby to oni (vláda) dali vědět aspoň nějak dopředu. Musíte si nakoupit zboží, musíte se na trhy připravit. Nekupujete zboží na jeden den. Jsou stánkaři, kteří jezdí v kuse i na 18 nebo 20 dní, to zboží prostě musí mít u sebe. O to je to horší, investujete do toho peníze a zpátky je nedostanete, není kde je dostat zpátky," dodala Hermannová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto trebic.cz

Štítky ČR, správa, trh, Vánoce, Třebíč, FOTO, AUDIO, výstava, Malovaný dům, advent, Martinské nám.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řešení se našlo. Třebíč nahradila zrušené adventní trhy vánočními prodejními výstavami | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.