Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tip na výlet: Už ty mlýny doklapaly? Vydejte se po stopách devíti objektů

Dnes se vydáme trochu dál od Jihlavy, konkrétně na Žďársko k Velké Bíteši. Tam si můžeme projít zajímavou naučnou stezku, která nás provede řadou bývalých mlýnů nejen v okolí Bíteše, ale i Vlkova a Křoví. Má název Už ty mlýny doklapaly?

Uvedená naučná stezka má dva okruhy. Ten kratší měří 12 kilometrů, navazující okruh kolem Křoví měří dalších 7 kilometrů. Celkem si tedy můžeme udělat procházku dlouhou 19 kilometrů.

Stezka, jež vede nejenom okolo 9 bývalých mlýnů v okolí Vlkova, Křoví a Velké Bíteše, má svůj začátek u budovy Základní školy na ulici Sadová – v přírodní učebně. Stezka vede kolem Královského rybníka, rybníka Zikmund, Vlkovského a Radostínského rybníka, ale také kolem studánky svatého Jána nebo Křovského lomu. Na její trase nechybí dřevěné sousoší s unikátním názvem „Reklama na čučení do krajiny" a samozřejmě samotné mlýny jako Dolní, Přední nebo Prostřední.

Jsou zde k vidění ukázky biotopů, například jezírko, les, louka, ale i přírodní zahrady, bylinková spirála, kapradinová skalka, geostezka. Je tu umístěn původní panel s informacemi o naučné stezce.

Na trasu se vešlo celkem 19 zastavení, která jsou však označená jen čísly, a tak si zájemci o poznání musí v informačním centru ve Velké Bíteši vyzvednout speciálního tištěného průvodce.

A důležité upozornění na závěr: Pozor, naučná stezka je značená jednosměrně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudy z nudy, navylet.cz

Štítky tip, výlet, Velká Bíteš, naučná stezka, mlýn, víkend, Vysočina, Jihlava, okres Žďár nad Sázavou, Vlkov, Křoví, Královský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Už ty mlýny doklapaly? Vydejte se po stopách devíti objektů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.