Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavský rodák a zlatý olympijský vítěz Krpálek bude opět zlatý, tentokrát na minci

Jakmile Lukáš Krpálek zvítězil v Riu a získal tak jediné české olympijské zlato, v jablonecké České mincovně spustili přípravu nové pamětní mince. Výtvarník a medailér Jiří Dostál začal skicovat, jak by mince českého olympionika mohla vypadat. Judista si z jeho návrhů vybral a na začátku září ho i představil.

„Není to ani tak bojový postoj, ale spíš gesto radosti,“ uvedl Lukáš Krpálek ke skice, na které je vyobrazen z profilu s rukama zdviženýma na úroveň obličeje. Hned poznal fotografii, kterou se Dostál inspiroval a která ho zachycuje v okamžiku radosti z vítězství. „Lukáš má moc hezkou hlavu,“ zhodnotil s úsměvem Krpálkův výtvarný potenciál medailér Jiří Dostál, který byl představení návrhu v Praze osobně přítomen.

Podle svých slov proto, aby si Lukáše ještě před dokončením modelu pořádně prohlédnul zblízka. „Na návrh ještě dokreslím vlajku, na kterou bude Lukáš hledět, víc už se měnit nebude,“ doplnil Jiří Dostál. „V České mincovně je od letních olympijských her v Londýně tradicí vzdávat hold českým sportovcům, kteří přivezou zlato,“ uvedl k tomu marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl: „Sběratelé a fanoušci si tak minci Lukáše Krpálka zařadí do vybrané společnosti oštěpařky Báry Špotákové, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové nebo nejúspěšnějšího paralympijského cyklisty historie Jiřího Ježka,“ doplnil Jokl.

Lukáše Krpálka osobně pozvali do Jablonce nad Nisou, aby si v říjnu přímo v Mincovně vyrazil „svou“ první zlatou minci. K Lukášovým fanouškům se mince dostanou vzápětí. Mincovna je vyrazí v počtu 200 kusů z ¼ unce ryzího zlata a 500 kusů z ½ unce ryzího stříbra. Cena bude stanovena v den emise. Mince doplní sérii olympijských vítězů. 

Autoři | Foto www.ceskamincovna.cz

Štítky mince, Lukáš Krpálek, Jiří Dostál, Česká mincovna, zlatá medaile, olympijské hry, Rio de Janeiro, Letní olympijské hry, paralympijské hry, olympijský vítěz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský rodák a zlatý olympijský vítěz Krpálek bude opět zlatý, tentokrát na minci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.