Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krach Bohemia Energy: Lidé, kteří jsou ve finanční tísni, mohou využít mimořádnou okamžitou pomoc

Řada domácností se kvůli krachu společnosti Bohemia Energy, ohlášeném v polovině října, ocitla v důsledku vysokých záloh a růtu cen energií, ve finanční tísni. Ministerstvo práce a sociálních věcí těmto lidem ve spolupráci s Úřadem práce ČR nabízí pomocnou ruku. Řeč je o Mimořádné okamžité pomoci (MPO).

Skupina se zhruba 900 tisíc odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle společnosti byl důvodem krachu přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

O co se vlastně jedná? Jde se o jednorázovou dávku ze systému pomoci v hmotné nouzi. 

MOP směřuje zejména na domácnosti, které přešly do standardního režimu neboli mají již běžnou smlouvu na dodávku energií, při konečném vyúčtování u dodavatele poslední instance (DPI) jim byly vyměřeny nedoplatky a na tyto nedoplatky nemají dostatek vlastních prostředků, případně by je úhrada dostala do stavu hmotné nouze. Nepřihlíží se k úsporám ve výši dvojnásobku životního minima a dvojnásobku nákladů na bydlení. 

„MOP je určena zejména pro osoby, které zaplatily vysoké zálohy a nezbývá jim dostatek prostředků na zajištění dalších základních potřeb - nájem, zimní oblečení, atd.," vysvětluje Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

MOP je časově omezená, lidé, kteří o ni mají zájem, musí do konce roku přejít od DPI k běžnému dodavateli a od DPI si nechat zaslat vyúčtování. 

O pomoc lze požádat na nejbližším úřadu práce, a to osobně, poštou nebo datovou schránkou. 

Nejčastější, přehledně zpracované otázky a odpovědi, včetně podrobnějších informací na stránkách Energetického regulačního úřadu, lze nalézt ZDE.

Ohodnoť článek

Foto Bohemia Energy

Štítky krache, energie, Bohemia Energy, zákazník, záloha, tíseň, pomoc, Úřad práce České republiky, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Europe Easy Energy a.s., Energie ČS, Comfort Energy, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krach Bohemia Energy: Lidé, kteří jsou ve finanční tísni, mohou využít mimořádnou okamžitou pomoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.