Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vděčný děda dvojčat u Antonínova Dolu postavil kapličku. Mše tam připomene předčasně narozené děti

Neonatologie. Medicínský obor, který se bouřlivě rozvíjel v posledních 20 letech minulého století. Lékaři tak díky němu mohli pomoci přežít těm dětem, které se narodily předčasně, velmi často s hodně nízkou porodní hmotností. A právě těmto dětem, ale i všem rodičům a lékařskému personálu, je věnována bohoslužba, která se bude konat v neděli 14. listopadu.

Péče o nedonošené děti a nemocné novorozence je čím dál dokonalejší. Hranice, kdy je schopno nezralé miminko přežít a žít dále, je posouvána stále do nižších týdnů gestačního věku.

V současné době miminka, která schováme do dlaně, většinou přežívají. Tak, jak se zlepšují možnosti léčebné péče, zlepšuje se i vyhlídka na život bez omezení a handicapů. Z těchto a mnoha jiných důvodů se za poslední desítky let vytvořila skupina pacientů, bývalých dětí nedonošených, která má své specifické zdravotní, psychické a i výchovné obtíže.

K těmto dětem patří i jejich rodiče, kteří byli při porodu dítěte vážně psychicky traumatizováni právě předčasným narozením. Předčasný porod a nemoc novorozence provází velký strach o toto dítě. Místo radosti a uvítání, která k porodu patří, prožívají rodiče nedonošeného nebo nemocného dítěte šok. Prožívají reálný pocit selhání, viny, strach a zoufalství. Není to jen jednorázový děj - péče o těžce nezralé nebo závažně nemocné dítě je péči intenzivní a dlouhodobou.

Poruchy učení i při pohybu 

To, že miminko vyzrává několik týdnů mimo tělo matky, se promítá do vnímání celého jeho organismu i jemných nervových struktur a propojení mezi nimi. Z toho mohou pramenit obtíže ve smyslovém vnímání, horší možnost učení se i různě závažné hybné poruchy. Orgánové systémy mohou být ve svém vývoji trochu jinak nastaveny a dítě může mít více zdravotních obtíží.

Posledních 30 let se krystalizuje skupina rodin, která vychovává dítě, jež se narodilo s nízkou porodní hmotností - pod 2500 g - mělo různý stupeň nezralosti a s tím souvisejících obtíží.

Pacientská skupina nedonošených dětí a zachráněných, těžce nemocných novorozenců se vyčlenila zponenáhlu i tak, jak počet přežívajících miminek roste. V současnosti jde o 8,3 % dětí nízké porodní hmotnosti, což v přepočtu znamená zhruba 9 tisíc rodin ročně. Situace je obdobná v celé Evropě. Proto byl 17. listopad vyhlášen dnem předčasně narozených dětí.

V rámci připomínky palčivosti péče o tyto děti a jejich rodiče se celosvětově i v ČR organizuje řada akcí.

Kaplička u Antonínova Dolu 

Jednou z nich je třeba i Bohoslužba za děti do dlaně. Ta se bude konat v neděli 14. listopadu ve 14:30 v kapličce postavené ke Cti Panny Marie. Kaplička byla postavená v roce 2010 jako poděkování dědečka za život a zdraví těžce nezralých dvojčat. Tato mše bude věnovaná nedonošeným dětem a jejich rodičům. Dále pak dětem zdravým - původně nedonošeným, dětem, které zdravé být nemohou. Je vzpomínkou na děti, které při porodu a po porodu zemřely a jejich rodičům, kteří tuto bolest nesou celý svůj život. Je věnována těm, kdo se o miminka „do dlaně" po porodu a celé následné roky starají.

Vzpomínková bohoslužba je pořádaná v rámci oslav Světového dne nedonošených dětí spolu s Dětským oddělením Nemocnice Havlíčkův Brod spolu s Oblastní charitou Havlíčkův Brod.

Kaplička se nachází u hlavní silnice spojující Havlíčkův Brod a Jihlavu naproti obci Antonínův Důl a je viditelná přímo ze silnice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Isaac Taylor / pexels | Zdroj Oblastní charita Havlíčkův Brod, Nemocnice Havlíčkův Brod

Štítky narození, předčasný, do dlaně, miminko, dítě, mše, bohoslužba, kaplička, porod, Panna Marie, Nemocnice Havlíčkův Brod, Oblastní charita Havlíčkův Brod, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vděčný děda dvojčat u Antonínova Dolu postavil kapličku. Mše tam připomene předčasně narozené děti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.