Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavané si od Nového roku připlatí za odpad. Poplatek se zvedne na 804 korun

Nový rok jde vždy ruku v ruce se zdražováním. To nemine ani obyvatele krajské Jihlavy, kteří si budou muset připlatit za svoz odpadů. Za zdražením stojí nový zákon o odpadech, který městům zdražil skládkování.

Zastupitelé Jihlavy proto na svém listopadovém zasedání schválili změny v obecní vyhlášce a navýšili poplatek na 804 Kč za rok, přičemž nyní Jihlavané platí na osobu 680 korun. 

„Stále však bude možné uplatit slevu ve výši 100 korun na poplatníka," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Zastupitelé Jihlavy kromě zmíněného navýšení zároveň rozhodli o tom, že ve vyhlášce o místním poplatku zůstanou také nynější osvobození od poplatku, které vedení radnice navrhlo zrušit. Protinávrh podpořilo 20 zastupitelů a dalších 16 se hlasování zdrželo, jeden zastupitel nehlasoval.

Základní sazba poplatku za odpad se v Jihlavě s 51 tisíci obyvateli podle údajů na webu neměnila osm let. Podle předpokladu města budou náklady na likvidaci odpadu příští rok 976 Kč na jednoho obyvatele.

Poplatek zatím v Jihlavě nemuseli platit obyvatelé starší 80 let, lidé s postižením, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P a rodiny za třetí a každé další dítě. Vedení radnice navrhlo osvobození od poplatku pro tyto skupiny zrušit s tím, že lidé mohou případně náklady na odvážení odpadků zahrnout do žádosti o příspěvek na bydlení nebo požádat o prominutí poplatku.

Ponechat v nové vyhlášce osvobození pro tyto skupiny navrhl opoziční zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM). „Podle mého názoru tyto úlevy byly uváděny v těch minulých vyhláškách z důvodu určité sociální politiky města," řekl zastupitel Pavel Šlechtický. Připomněl to, že se zdražuje i jinde, včetně energií.

My jsme samozřejmě řešili, pro koho tu úlevu dát nebo nedat. Navrhli jsme toto řešení, protože ono se nezdražuje jenom pro lidi, ale zdražuje se i pro město," uvedla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) v diskusi před hlasováním.

Debata ohledně odpadů se také točila kolem podnikatelů. Někteří zastupitelé totiž poukazovali na to, že by se mělo město na tyto osoby více zaměřit, protože podle nich dávají například kartony od zboží do kontejnerů na tříděný odpad ve městě, které pro ně nejsou určené. Podle primátorky se město kvůli možným únikům peněz za odpad chystá dělat kontroly v novém roce.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy

Štítky odpad, popelnice, poplatek, zdražení, Jihlava, nový rok, Karolína Koubová, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané si od Nového roku připlatí za odpad. Poplatek se zvedne na 804 korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.