Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Náměstkyně hejtmana Hana Hajnová: Do regionu chceme příští rok prostřednictvím krajské dotační politiky poslat o 66 miliónů více než letos

PR článek

Kraj Vysočina každoročně rozděluje prostřednictvím programů Fondu Vysočiny finanční prostředky mezi subjekty v regionu. V letošním roce si mohly obce, města, organizace, podnikatelé, spolky, neziskovky, ale i jednotlivci požádat celkem o více jak 264 miliónů v rámci 29 vypsaných dotačních programů. Náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje avizuje, že příští rok bude kraj v rámci dotací ještě vstřícnější. V návrhu nyní zpracovávaného rozpočtu kraje na rok 2022 je na dotační programy připravena ke schválení částka 330 miliónů korun. Maximální částka pro dotační politiku je dle pravidel Fondu provázána na předpokládané daňové příjmy kraje a meziročně se může lišit. Přinášíme rozhovor s náměstkyní hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje Hanou Hajnovou.

Jakým způsobem Kraj Vysočina určuje výši dotací, které do území nabízí?
Zásadní pro určení výše tzv. alokace, tedy částky k rozdělení ve Fondu Vysočiny, je výše předpokládaných daňových příjmů kraje pro následující rok. V roce 2022 bychom rádi pro dotace uvolnili přes Fond 6 % těchto příjmů, což je cca 330 miliónů korun.

Letos Kraj Vysočina vyhlásil 29 programů, v minulosti jich bývalo více?
Bylo, ale meziroční srovnání není tak jednoduché, protože dochází ke změnám v zaměření těchto titulů. Každopádně bychom pro příští rok rádi vyhlásili až 37 rozvojových dotačních titulů. Pro nás je důležité, že programy, o které je každoročně velký zájem, finančně posílíme a také to, že do nabídky vrátíme programy, které jsme museli v rámci šetření nebo obezřetnosti ve vazbě na pandemickou situaci dočasně vypustit.

Mohla byste být v případě rozšíření nabídky Fondu Vysočiny konkrétnější?
Nejočekávanější je návrat programu Rozvoj podnikatelů, jehož alokaci se z původní uvažované alokace v průběhu roku podařilo navýšit a ve výsledku příští rok nabídneme malým a středním podnikatelům k rozdělení 8,1 miliónu korun. Bude se jednat opět o program soutěžní, není tedy jisté, že se na všechny žadatele dostane, ale o tom tento program je, podporu získají jen ty nejlepší projekty.

V nabídce pro rok 2022 se opět objeví podpora pro turistická informační centra, podpoříme také vydávání regionálních publikací pod značkou Edice Vysočiny, inovován bude dotační titul Učební pomůcky nově zacílený nejen na ZUŠ, ale od příštího roku na talentované žáky různých oborů, a nabídneme i možnost čerpat dotaci na ekologickou výchovu. Zásadní informací je, že řada z tradičních dotačních titulů byla finančně posílena. Více peněz půjde do sportovišť, na svoz klientů do denních stacionářů a center denních služeb, na podporu cyklodopravy a cykloturistiky, centrům talentované mládeže, na dobrovolnictví nebo na nakládání s odpady.

Jak to vypadá s dotačním titulem Obnova venkova Vysočiny? Ten považují obce za vlajkovou loď a každoročně na něj v mnoha ohledech spoléhají.
Letos bylo připraveno k rozdělení 70 miliónů, příští rok nabídneme obcím 89 miliónů. Říkáme, že peníze z „Obnovy“ jsou nejjednoduššími dotacemi, na které si obce mohou sáhnout. Je sice věcně určeno, na co je mohou obce požít, ale je to tak dlouhý seznam možností, že je vyloučeno, aby si obce nevybraly – oprava místních komunikací, osvětlení, kulturních zařízení, pořízení drobné mechanizace… Pokud se podívám na všechny dotační tituly pro rok 2022, tak v drtivé většině jsou obce potenciálními žadateli, a teoreticky by tak mohly získat až 250 miliónů korun z celkové alokace. Je to výzva, kterou se vyplatí využít.

Ohodnoť článek

Štítky rozhovor, Hana Hajnová, Kraj Vysočina, dotace, Fond Vysočiny, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstkyně hejtmana Hana Hajnová: Do regionu chceme příští rok prostřednictvím krajské dotační politiky poslat o 66 miliónů více než letos | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.