Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ptačí chřipka v Rohozné: Pět tisíc hus se vybije zpočátku příštího týdne, v obci platí mimořádné opatření

Krajská veterinární správa v Jihlavě dnes vydala mimořádné opatření kvůli rozšíření ptačí chřipky v chovu hus v Rohozné na Jihlavsku, Ochranné pásmo se vztahuje pouze na katastr obce Rohozná. Všechno chované ptactvo musí být umístěné ve vnitřních prostorách. O nákaze informovala Státní veterinární správa ve čtvrtek. Utraceno bude muset být 5 000 kusů drůbeže.

Chovatelé ptáků v ochranném pásmu musejí zamezit vniku volně žijícího ptactva do objektů zasíťováním oken a větracích otvorů. Musejí zajistit dezinfekce u vchodů do prostor chovů a také musejí zajistit, aby se trus volně žijících ptáků nedostal do krmiva a vody. Je také zakázáno pořádat burzy nebo výstavy ptactva. Opatření jsou platná nejméně na 21 dní. Zrušená mohou být, pokud se během nich nepotvrdí nákaza jiných zvířat.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků.

Podle starostky obce Štěpánky Šteflové jsou v obci vedle farmy už jen drobní chovatelé. "Nebyl tady úhyn ani jednoho kusu, přišlo se na to jen díky rozboru krve hus," řekla Štěpánka Šteflová.

Podle ředitele krajské veterinární správy Božka Vejmelky se bude drůbež na farmě vybíjet začátkem příštího týdne, v pondělí nebo úterý. Přesný termín dnes ještě nepotvrdil. "Spíš si myslím, že to v pondělí nebude, ale s jistotou to v tuto chvíli říct nemůžu, rozhodovat bude víc okolností," řekl Božek Vejmelka.

V Rohozné je jediná velká husí farma na Vysočině, která se zabývá i líhnutím housat. Husy se tam chovají od roku 1974. Chov dřív patřil zemědělskému družstvu, teď funguje jako rodinná farma. Na svých webových stránkách uvedla, že obnovení chovu plánuje na jaře příštího roku.

Na Vysočině byla letos ptačí chřipka zjištěná v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. Na postižené farmě nechali veterináři 20. února utratit okolo 300 kusů drůbeže.

V ČR se po měsíci opět objevila ptačí chřipka. Letošní čtyřicáté ohnisko se objevilo v Rohozné u Jihlavy. Tam je na 5 tisíc kusů drůbeže, hlavně hus. Veterináři je vybijí, dnes oznámil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde...

Ohodnoť článek

Foto sklizeno.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, chov, zdraví, husy, chřipka, Rohozná, ptáci, ptačí chřipka, infekční onemocnění, Státní veterinární správa České republiky, Krajská veterinární správa, Jihlava, okres Jihlava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka v Rohozné: Pět tisíc hus se vybije zpočátku příštího týdne, v obci platí mimořádné opatření | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.