Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tip na výlet: Místo s legendou o zlém rytíři z Plandrů. Už jste letos byli na Zaječáku?

Zaječí skok neboli Zaječák. Místo, které lidem na Jihlavsku asi netřeba dlouho představovat. Tento oblíbený turistický cíl, který se nachází na turistické trase mezi Jihlavou a Rantířovem, má své kouzlo v každém ročním období. A na začátku podzimu, tedy právě teď, kdy se příroda začíná barvit do žluté, hnědé a červené, je snad nejkrásnější.

Přírodní rezervace Zaječí skok nacházející se mezi Rantířovem a Jihlavou je nejstarší rezervací na Českomoravské vrchovině. Její vyhlášení proběhlo v roce 1933. Jedná se o příkré rulové skály v údolí řeky Jihlavy, které na délku měří 170 metrů a na výšku 30 metrů. Pod skalami protéká v meandru řeka Jihlava. Nadmořská výška je 490 až 500 m n. m

Proč právě Zaječí skok? 

Se Zaječím skokem je spojena známá legenda o zlém rytíři, který žil na Plandrech a zemřel při lovu. Během štvanice poddanými nenáviděný pán nejprve zbil a pak zabil nemohoucího starce. Sotva starý muž klesl mrtvý k zemi, proběhl kolem zajíc a rytíř jej začal pronásledovat. Zajíc mu utíkal, ale lovec byl rychlejší a nebohého zajíce doháněl. Štvané zvíře skočilo ze skály nad řekou a rytíř donutil koně ke skoku za ním a na místě zahynul. Na památku této události je do skály vtisknuto koňské kopyto s podkovou, to lze vidět dodnes. A právě kvůli této nešťastné události se oblast jmenuje Zaječí skok. Skalní útvar, podle kterého má celá oblast jméno, nabízí krásnou vyhlídku do údolí.

Na „Zaječáku“ rostou významné rostliny – např. kapradinka skalní, růže převislá, játrovka a další. Z živočichů zde žije ledňáček, vydra říční, výr velký nebo skorec vodní.

Terén je kopcovitého charakteru a v blízkosti rezervace se stává poměrně strmým téměř k samotným vyhlídkám ze skalních výchozů.

Kudy na Zaječák? 

Chráněné území se nachází na turistické trase mezi Jihlavou a Rantířovem. Na Zaječí skok se můžete vydat ze dvou směrů. Z Jihlavy – Starých Hor nebo z Rantířova. Trasa z Jihlavy je dlouhá tři kilometry, z Rantířova dva a půl kilometru. Povede vás červená turistická značka, která v podstatě kopíruje železniční trať.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Petrůjová

Štítky Zaječí skok, tip, výlet, rezervace, legenda, Jihlava, Rantířov, rytíř, skála, okres Jihlava, Českomoravská vrchovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Místo s legendou o zlém rytíři z Plandrů. Už jste letos byli na Zaječáku? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.