Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odešla duklácká legenda, ve věku 76 let zemřel obránce Jan Suchý

Ve věku 76 let zemřel legendární hokejový obránce Jan Suchý, člen domácí i mezinárodní Síně slávy. S Duklou Jihlava získal sedm titulů, z olympijských her v Grenoblu 1968 si odvezl stříbro. Vedle toho se podílel na dalších čtyřech druhých místech na mistrovství světa, navíc má i dva bronzy. O jeho úmrtí informoval na svém webu jihlavský klub.

Rodák z Havlíčkova Brodu byl na přelomu 60. a 70. let považován za jednoho z předních evropských beků. Do hokeje vnesl moderní herní projev, jako jeden z prvních padal do střel protivníka tělem a vynikal i ofenzivním pojetím hry. V letech 1969 a 1971 byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa, čtyřikrát se dostal do All stars týmu. Ovládl také první dva ročníky ankety Zlatá hokejka.

Za reprezentaci odehrál 160 utkání, v nichž vstřelil 44 gólů, což je dosud maximum mezi obránci. V dresu Československa získal stříbro na olympiádě v Grenoblu (1968), má i čtyři stříbra a dva bronzy z mistrovství světa. O zlato z MS 1972 v Praze přišel kvůli tomu, že pár měsíců před startem šampionátu zavinil nehodu, při níž zahynul jeden ze spolucestujících. Kvůli alkoholu v krvi strávil devět měsíců ve vězení.

"Osud mu nedopřál zlato ze světového šampionátu ani angažmá v NHL, přesto patří ke zlatým generacím našeho hokeje. Svým stylem hry, odvážným blokováním střel i neuvěřitelnou produktivitou předběhl dobu o několik desetiletí a stal se vzorem pro následovníky doma i v zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě prezident Českého hokeje Tomáš Král.

V Jihlavě vytvořil nezapomenutelnou dvojici s obráncem Ladislavem Šmdem. Získal zde sedm mistrovských titulů a hrál zde až do roku 1979. V jihlavské Dukle odehrál celkem šestnáct sezon, sehrál v nich 561 zápasů a nastřílel v nich z pozice beka úctyhodných 162 gólů. Jako obránce drží několik neoficiálních rekordů. V roce 1969 zaznamenal v utkání proti Českým Budějovicím (Dukla tehdy vyhrála 13:4) 5 gólů a 4 asistence, na podzim roku 1971 vstřelil v zápase proti Košicím (také v dresu Dukly) tři góly za 47 sekund!

Jako jediný obránce v historii nejvyšší československé hokejové soutěže dokázal vyhrát kanadské bodování soutěže v sezoně 1968/69 se ziskem 56 bodů (30+26). Stal se dvakrát vítězem ankety Zlatá hokejka, a to v letech 1969 a 1970.

Na sklonku kariéry si zahrál v Německu a v Rakousku, po jejím ukončení dělal v Havlíčkově Brodu asistenta trenéra či obchodního manažera klubu.

V roce 2009 byl přijat do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace IIHF, o rok dříve rovněž do její tuzemské obdoby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Dukla Jihlava

Štítky Sport, hokej, Suchý, úmrtí, 2.VERZE, FOTO, Jan Suchý, HC Dukla Jihlava, Mistrovství světa v ledním hokeji, olympijské hry, stříbrná medaile, Havlíčkův Brod, Zlatá hokejka, National Hockey League, Mezinárodní federace ledního hokeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešla duklácká legenda, ve věku 76 let zemřel obránce Jan Suchý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.