Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po pádu stromu bojoval Michal dlouho o život, ale po tři čtvrtě roce se mohl setkat se svými zachránci

Je to příběh o těžkém zranění, dlouhé rekonvalescenci a jednom splněném snu. Na lesního dělníka Michala spadl vloni strom a i přes vzornou reakci záchranářů dlouho bojoval o život. Vše dobře dopadlo a dneska, ve středu 18. srpna, se mohl uzdravený Michal dojemně setkat se svými zachránci.

Úrazy způsobené při práci v lese bývají vůbec jedny z nejtěžších, se kterými se naši záchranáři v terénu setkávají. Riziko úmrtí či vážných zdravotních následků je u nich zpravidla obrovské. Ve spojení se špatně přístupným terénem a nepříznivým počasím je pak velké štěstí, když záchrana k pacientovi dorazí včas. A právě kupu takového štěstí měl i pan Michal, na kterého loni v listopadu, při práci v lese, spadl kácený strom.

Bylo pondělí 30. listopadu 2020, pár minut po půl desáté dopoledne, když operátorka Alena Kovářová přijala na tísňové lince 155 naléhavou prosbu o pomoc. Na dělníka pracujícího v lese u Karasína spadl strom a silně krvácí z hlavy. „Na ten den si vůbec nevzpomínám. Nepamatuji si ani to, že jsem do práce jel,“ vypráví Michal při návštěvě na základně v Jihlavě.

Michal měl štěstí v neštěstí

Jako první je na místě události záchranářská posádka z Bystřice nad Pernštejnem společně s hasiči. Chvíli poté přistává nedaleko na mýtině vrtulník letecké záchranné služby z Jihlavy a za nedlouho dojíždí lékařská výjezdová skupina z Nového Města na Moravě. Společnými silami je pacient zajištěn a obtížně schůdným terénem transportován do vrtulníku.

„Tato bezvadná součinnost zajistila, že pacient se dostal do traumacentra včas a měl naději na další život,“ konstatuje lékař Tomáš Vaňatka. Přitom stačilo málo a vše mohlo dopadnout úplně jinak. „Počasí tenkrát nebylo vůbec dobré a letové podmínky se pohybovaly na hraně. Bylo velké štěstí, že jsme na místo zvládli doletět,“ vzpomíná pilot Felix Lizano

Hospitalizace Michala ve Fakultní nemocnici v Brně trvala celkem padesát dní. Prodělal několik operací hlavy, páteře a dolní končetiny. „Prvních čtyřicet dní v nemocnici si vůbec nepamatuji,“ říká s odstupem času Michal, který se po úrazu stal velkým fanouškem Kryštofa 12, vrtulníku letecké záchranné služby Kraje Vysočina. „Stále sleduje videa a fotky na internetu, nic mu neunikne. Zajímavé je, že si pamatuje, kdy naposledy kolem nás prolétl vrtulník, ale datum naší svatby ne,“ podotkla s úsměvem manželka, se kterou se vzali jen tři měsíce před úrazem. 

Splněný sen

K velkému shledání, o kterém Michal dlouho snil, došlo ve středu 18. srpna 2021 na výjezdové základně v Jihlavě. Velkou radost z něj měla i posádka, která loni v listopadu letěla Michalovi na pomoc – pilot Felix Lizano, lékař Tomáš Vaňatka a záchranářka Petra Plodíková.

„Všem moc děkuji. Nejen posádce vrtulníku, ale i operátorkám a dalším záchranářům, kteří mi tenkrát zachránili život,“ říká se slzami v očích Michal a dodává: „Člověk má vždycky nějaký sen, ať má baráky, auta, majetek. Ale opravdu můj sen byl potkat se s vámi. Jinak už nechci nic.“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky strom, les, terén, Jihlava, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po pádu stromu bojoval Michal dlouho o život, ale po tři čtvrtě roce se mohl setkat se svými zachránci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.