Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Zadarmo na Živitelku? Nejnavštěvovanější zemědělská výstava letos v srpnu bude

PR článek

Země živitelka patří k největším výstavám svého druhu. 47. ročník začíná na Výstavišti v Českých Budějovicích ve čtvrtek 26. srpna. Vstupenky jsou už v prodeji na www.zemezivitelka.cz. Jeden výherce, který správně odpoví soutěžní otázku, získá pro sebe dvě volné vstupenky.

Rekordní množství koní - miniaturní plemena - dvě předvadiště

Každý rok Země živitelka láká na novinky. Letos je jich hned několik. Kromě tradičního předvadiště, které je blízko pavilonů Z a T, je to i předvadiště číslo 2, ve které se proměnil prostor bývalého amfiteátru. Nové předvadiště bude patřit norickým koním. Jsou to koně chladnokrevní, celkově mohutnější, těžší se silným krkem a silnými končetinami. V České republice je v současné době pouze okolo 5 000 chladnokrevníků, mezi kterými je právě i plemeno noriků.

Podruhé na Země živitelku přivezou chovatelé dextery, kteří jsou nejmenším plemenem skotu. Jsou to velmi klidná zvířata, ideální pro malý domácí chov. Američtí miniaturní koně jsou zase reálnou zmenšeninou koně jezdeckého, velcí v kohoutku okolo 80 cm, ideální domácí mazlíček, ovšem s trochu vyšší pořizovací cenou. Uplatňují se například v hipoterapii, i jako vodící koně pro slepce. Starokladrubští koně, Kinský kůň, oslíci, plemenní hřebci, klisni i valaši budou ustájení jak v mobilních stájích, tak budou součástí doprovodného programu předvadiště.

Soutěž v rychlosti stříhání ovcí 

Na předvadišti I. proběhne v neděli 29. srpna OVČÁCKÝ DEN včetně Národního šampionátu plemene ovcí Zwartbles i nákupního trhu plemenných beranů a kozlů, na druhém předvadišti pak ve čtvrtek první ročník soutěže v rychlostní střiži ovcí. Nový sestřih dostane až 120 ovcí.

Nová rybářská bašta i národní pavilon Z - historické stroje z muzeí i od soukromých sběratelů - moderní zemědělská technika

Od prosince loňského roku se pavilon Z postupně měnil v multifunkční kongresové a kulturní centrum - Národní pavilon Z. První den agrosalonu bude jeho provoz slavnostně zahájen. Vystavena zde bude historická zemědělská technika, stejně jako v pavilonu C1, který je na hlavní trase.  V Národním pavilonu Z budou traktory značky Zetor, které jsou součástí  sbírky Národního zemědělského muzea. Je to jedna  z nejvýznamnějších sbírek traktorů. Vystaven bude i velmi vzácný exemplář,  Zetor 26, který se nikdy nezačal sériově vyrábět. Vystavená technika v pavilonu C1 bude prezentovat postupný vývoj strojů pro mechanizovanou sklizeň obilí. Třetí expozice historických strojů bude patřit Jihočeskému zemědělskému muzeu. Vystaven bude i pásový traktor kazašské výroby od soukromého sběratele.

Zejména na hlavní trase budou vystaveny stroje tzv. precizního zemědělství a zemědělství 4.0. To jsou technologie, které mají výrazný vliv na lepší hospodaření s krajinou, půdou a vodou, což je v dnešní době nezbytné, chceme-li předat příštím generacím krajinu v alespoň trošku lepším stavu.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík - program v pivovarské zahradě

Rybářský pavilon nebo expozice myslivců je neodmyslitelnou součástí výstavy. Myslivci mají své vlastní podium letos ještě s pestřejším programem. Známý a vyhlášený šéfkuchař Jaroslav Sapík naučí návštěvníky připravovat chutná jídla ze zvěřiny. Vařit bude přímo na podiu Pivovarské zahrady. Program v tolik oblíbené Pivovarské zahradě prošel pro letošní rok také změnou. Nebude už čistě dechovkový, v pátek vystoupí známí čeští zpěváci jako například Pavel Vítek, Petra Janů, Leona Machálková, nebo David Deyl.

Dětský zemědělský svět

Od roku 2017 si už nikdo neumí představit Země živitelku bez Dětského zemědělského světa. Z nejmenších návštěvníků se na živitelce stávají malí farmáři. NOVINKOU budou malé dřevěné traktory a kombajny, dřevený kravín, jako každý rok bude Dýňobraní se Strýčkem Dýňákem, který letos přiveze i dřevené houpací koně vyrobené ze starých sudů od vína. Areálem povede i naučná stezka, soutěžit se na řadě stanovišť bude o drobné dárky a odměny.  A pro fanoušky outdoorových her bude připravena hra, která povede přímo areálem a postačí k ní pouze  aktivace čtečky QR kódů v mobilním telefonu.

Země živitelka je 6 dní nabitého programu pro celou rodinu.

Vstupenky jsou v prodeji  už teď on-line, výhodou je, že jsou levnější a zůstane to tak po celou dobu Země živitelky. Na místě je bude možné zakoupit na pokladnách, které jsou u všech vstupních bran, průchod bude poprvé přes turnikety po načtení QR kódů.

www.zemezivitelka.cz - 26. - 31. 8. 2021 - instagram: vystavistecb, facebook: vystavisteceskebudejovice

Nyní máte možnost se na Zemi živitelku dostat i zadarmo. Stačí správně zodpovědět na soutěžní otázku Jihlavské Drbny a mít trochu štěstí při slosování. Jediný výherce získá dvě vstupenky. Své odpovědi zasílejte do čtvrtka 19. srpna do 12:00.

Soutěž o dva lístky na Země živitelku 2021

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Země živitelka, soutěž, výstava, zemědělství, pavilon, vstupenka, traktor, ovce, České Budějovice, zahrada, technika, Jaroslav Sapík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Zadarmo na Živitelku? Nejnavštěvovanější zemědělská výstava letos v srpnu bude | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.