Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jaderná elektrárna Dukovany má zásoby paliva z Ruska nejméně na tři roky

Jaderná elektrárna Dukovany má nyní dostatečné zásoby čerstvého paliva dodávaného z Ruska. Vystačí jí déle než tři roky Dukovany mají čtyři výrobní bloky, zásoby paliva se vytváří pro každý blok zvlášť. Dodavatelem paliva je ruská firma TVEL.

Jaderným palivem se lze podle mluvčího Dukovan Jiřího Bezděka bez problémů zásobovat na léta. "Pro první ze čtyř bloků v Dukovanech máme zásobu až na čtyři roky provozu dopředu. U ostatních déle než na tři roky. Toto předzásobení vytváří prostor pro případné řešení situace," uvedl Jiří Bezděk na dotaz, jestli možné zhoršení vztahů mezi Českem a Ruskem může mít dopad na dodávky paliva pro Dukovany. Česká republika vyhostila 18 zaměstnanců ruské ambasády v Praze kvůli důvodnému podezření, že se ruští agenti podíleli v roce 2014 na výbuchu munice ve vrbětickém areálu na Zlínsku.

V dodávkách paliva podle mluvčího dukovanské elektrárny Rusko vždy stoprocentně plnilo své závazky. "Určitě se ale budeme v reakci na aktuální vývoj spolu se státem věnovat dalším bezpečnostním aspektům ve vztahu k Rusku," uvedl.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři výrobní bloky Dukovan byly zprovozňované v letech 1985 až 1987. S Rusy má ČEZ v Dukovanech podle dříve zveřejněných údajů uzavřenou smlouvu o dodávce paliva do konce provozu nynějších bloků. Firma TVEL patří ruské státní společnosti Rosatom.

Rosatom figuroval mezi zájemci o stavbu nového bloku Dukovan. V reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 řekl v neděli premiér Andrej Babiš (ANO), že by Rosatom neměl zůstat ve hře o rozšíření Dukovan. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dneska večer uvedl, že se Rosatom tendru na výstavbu nezúčastní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČR, Rusko, USA, energie, diplomacie, jaderná, ČEZ, Dukovany, Temelín, palivo, jaderná elektrárna, TVEL, Česko, Jiří Bezděk, Rosatom, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaderná elektrárna Dukovany má zásoby paliva z Ruska nejméně na tři roky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.