Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidé, kteří v mládí trpěli, mají větší riziko některých chorob, ukázal výzkum

Mohou traumata prožitá v dětství souviset se zdravotním stavem v dospělosti? Na to se jako jeden z prvních v České republice a na Slovensku zaměřil vědecký tým z Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Riziko některých nemocí je až čtyřnásobně vyšší.

Jde o vůbec první výzkumy tohoto typu u reprezentativního vzorku obyvatel Česka i Slovenska. Výzkum stále probíhá, v současné době se vědci zaměřují na sběr dat od lidí, kteří trpí depresemi, úzkostnými poruchami nebo některou z forem závislosti.

„Z praxe víme, že lidé, kteří prožili hodně zlého, mívají horší zdraví. Už dávno jsme plánovali, že uděláme na toto téma výzkum a že ho zaměříme právě na vazbu mezi traumaty prožitými v dětství a zdravím člověka v dospělosti. Téma zaujalo profesora Petera Tavela z cyrilometodějské fakulty, jeho Institut sociálního zdraví nám tento výzkum umožnil,“ uvedla členka výzkumného týmu a psychiatrička Natália Kaščáková.

Závěry unikátního výzkumu publikoval časopis International Journal of Environmental Research and Public Health v článku s názvem Validation and Adaptation of the Slovak Version of the Childhood Trauma Questionnaire v březnu 2021.

Výzkumu se účastnila tisícovka dospělých obyvatel Slovenska. Výsledky ukazují, že emocionální zanedbávání se potvrdilo u 48,1 procenta respondentů, fyzické zanedbávání u 35,8, emoční týrání u 15,8 a fyzické týrání u 11 procent respondentů. Sexuální zneužívání uvádělo 9 procent respondentů.

Výzkum ukázal, že lidé, kteří byli v dětském věku vystaveni násilí a zanedbávání, jsou v dospělosti náchylnější k nemocem. Riziko, že je v dospělosti ohrozí hypertenze, ischemická choroba srdce, cukrovka, kožní choroby, alergie, úzkosti a deprese, je u těchto lidí až čtyřnásobně vyšší.

„Nechtěli jsme výsledky výzkumu pouze publikovat v zahraničních časopisech, ke kterým se běžný smrtelník nedostane. Chceme, aby se s nimi seznámili především budoucí lékaři. Aby věděli, že neléčí pouze konkrétní onemocnění, ale že k nim přichází člověk a pacient, který má svou minulost, a tu má zapsanou ve svém nervovém systému. Víme, že lékaři mají na vyšetření málo času, ale je nutné, aby kvalitní obvodní lékaři či specialisté vnímali svého pacienta v širším kontextu,“ nabádá Kaščáková.

Tým vědců proto chystá další analýzy a diskusi na odborných fórech. „Naším cílem je diskutovat s odbornou i laickou veřejností tak, aby se společnost na tuto problematiku zaměřila. Je nutné, aby začaly vznikat preventivní a terapeutické programy. Nyní jsme se dotazovali dospělých, do budoucnosti bychom se ale rádi zaměřili na zjišťování problematiky přímo u dětí na školách, aby se těm z nich, které zažívají násilí v rodinách, dostalo včasné pomoci. Bylo by také užitečné vzdělávat v této oblasti pedagogy, aby projevy traumatizace u dětí uměli rozpoznat,“ dodala Kaščáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky trauma, mládí, riziko, nemoc, výzkum, Univerzita Palackého Olomouc, zdraví, Slovensko, Česko, Univerzita Palackého v Olomouci, Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé, kteří v mládí trpěli, mají větší riziko některých chorob, ukázal výzkum | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.