Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Všechno nejlepší, dámy! Dnešní Mezinárodní den žen patří jen vám

Dnešní den patří všem ženám. 8. březen je totiž už dlouhou dobu ustanoven jako Mezinárodní den žen (MDŽ). Jde o mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908. V ČR je svátek od roku 2004 významným dnem.

MDŽ byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou. Na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionály v Kodani v srpnu 1910 prosadila německá socialistka Klára Zetkinová pořádání mezinárodního svátku, tehdy ještě bez určení pevného data. Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA mezi jeho cíle patřilo volební právo žen. Pevné datum nebylo stanoveno, bývalo v únoru a březnu.

Datum 8. března se ustálilo až po první světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917 těsně předcházející únorové revoluci, která se konala poslední neděli v únoru dle juliánského kalendáře, což odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského.

Dnešní svátek se rychle rozšířil, jeho obsah kolísal od politického a feministického protestu po apolitickou obdobu Dne matek.

Od roku 1975 je svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů a je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Květinářky se nezastaví

Karafiáty a chlebíčky, kdo by si to nepamatoval. Mezinárodní den žen se v naší zemi postupem času zbavil nálepky socialistické oslavy. Naopak, aktivistky ho stejně jako jejich předchůdkyně před stoletím využívají k prosazování ženských práv a rovných šancí. MDŽ je také oblíbeným dnem obchodníků. Květinářky se nezastaví a bonboniéry z regálů obchodů mizí několikanásobně větším tempem než jindy.

Nezapomíná se ani na muže 

Také muži se nenechají zahanbit a mají svůj mezinárodní den (MDM). Ten připadá na 19. listopad. Je slaven ve více než 60 zemích. Dalším, v ČR neoficiálním, svátkem podobného charakteru je Den otců, který je slaven třetí červnovou neděli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky MDŽ, ženy, oslava, květina, dárek, Mezinárodní den žen, svátek, OSN, Česko, Klára Zetkinová, Druhá internacionála, první světová válka, Německo, USA, Švýcarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všechno nejlepší, dámy! Dnešní Mezinárodní den žen patří jen vám | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.