Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cestující byla na cestu z Třebíče domů připravená. S sebou mám i prohlášení o prodělaném covidu, řekla žena

Úderem dnešní půlnoci kvůli omezení pandemie začal platit zákaz cestování mezi okresy. Policisté proto měli kontrolovat kromě silničních úseků, kde se střídají okresy, také vlaková a autobusová nádraží. Například lidé v Třebíči dnes ale cestovali bez kontrol policie. Někteří se na cestu mimo okres vydali bez potřebných potvrzení, jiní byli vybavení.

Do svého prvního zaměstnání v životě se vydal mladík z Třebíče. Pracovat bude v Jihlavě. Zatím neměl ani potvrzení o zaměstnání, ani podepsanou pracovní smlouvu. „Doufám, že mě nikdo kontrolovat nebude, to jediné mi momentálně zbývá, protože i kdybych si vytiskl veřejně dostupný formulář, stejně mi to nepomůže, protože bych to neměl podepsané," řekl.

Na cestu byla naopak připravená Ľuba Fedorková, která se dnes ráno vracela z Třebíče, kde byla na návštěvě syna, vlakem domů na Slovensko. S sebou měla občanský průkaz i čestné prohlášení o prodělání covidu-19. Návrat na Slovensku si plánovala bez ohledu na zpřísněná opatření. „Odjezd jsem plánovala, tohle se do toho jen přimíchalo. Žádná zvláštní překážka to pro mě není, aspoň doufám. Uvidíme, co bude na cestě," řekla Ľuba Fedorková.

Od dnešní půlnoci platí na celém našem území striktní omezení volného pohybu. Na dodržování všech vládních nařízení, která se týkají volného pohybu osob mezi okresy, dohlíží policisté. Na dnešních 24 hodin je na Vysočině ve službě k dispozici 350...

Podle dostupných informací polciie dnes nehlídala ani silnici mezi Třebíči a Jihlavou. Kontroly naopak zastavovaly řidiče u dálnice D1, v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nebo v Nových Dvorech na Žďársku. „Na dnešních 24 hodin máme k dispozici ve službě 350 policistů, které od zítřka (úterý) posílí pro účel výkonu kontrol celkem zhruba 200 vojáků Armády České republiky a Celní správy České republiky. Tito kolegové budou sloužit ve společných hlídkách s našimi policisty," uvedla dnes kolem poledne mluvčí policie Dana Čírtková.

Procházka kolem Okrouhlíku? Běh na Šacberk? Pro Jihlaváky na tři týdny tabu

Od dnešního dne vláda zakázala pohyb mezi okresy jen s několika málo výjimkami, jako třeba cesta do práce, na úřad, k lékaři či za účelem péče o osobou blízkou. Lidé mohou opustit své bydliště, ovšem za dodržení několika podmínek.

Na dnešních 24 hodin je na Vysočině ve službě k dispozici 350 policistů, které od zítřka posílí pro účel výkonu kontrol celkem zhruba 200 vojáků Armády České republiky a Celní správy České republiky. „Tito kolegové budou sloužit ve společných hlídkách s našimi policisty. V Kraji Vysočina máme vytipováno několik desítek stanovišť, kde budou policisté kontrolovat dodržování opatření. Zejména u dálnice D1 a na všech hlavních silničních tazích budeme mít stálá stanoviště. Jde zejména o místa, kde se nacházejí hranice mezi okresy, případně hranice mezi kraji,“ dodala mluvčí Dana Čírtková. 

Mezi krizová opatření přijatá usnesením vlády patří i omezení volného pohybu osob na území České republiky platné s účinností od 1. března do 21. března 2021. Omezení se týká volného pohybu mezi okresy a upravuje mimo jiné i pravidla pro cesty do...

Policisté mají k dispozici vytištěné také některé formuláře, které jsou schopni na místě poskytnout občanům v případě, kdyby je neměli v danou chvíli k dispozici, aby si je mohli na místě vyplnit.

Policisté děkují veřejnosti 

Současně s kontrolami volného pohybu osob mezi okresy policisté kontrolují také dodržování všech dalších platných krizových a mimořádných opatření – nošení respirátorů, uzavřené provozovny.

Čírtková dále informovala o tom, že v rámci dnešních kontrol se policejní hlídky nesetkaly s žádnými zásadními problémy. „Chtěli bychom proto touto cestou poděkovat veřejnosti za to, že nastavená pravidla volného pohybu osob respektují a nesnaží se je obcházet,“ dodává Čírtková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky koronavirus, covid, lockdown, volný pohyb, omezení, Vysočina, policie, kontrola, Třebíč, Jihlava, Armáda České republiky, Slovensko, Celní správa České republiky, Česko, Kraj Vysočina, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Kochaník

Takže fakticky vzorná protektorátní občanka.

Pondělí, 1. března 2021, 21:49Odpovědět

Cestující byla na cestu z Třebíče domů připravená. S sebou mám i prohlášení o prodělaném covidu, řekla žena | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.