Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Procházka kolem Okrouhlíku? Běh na Šacberk? Pro Jihlaváky na tři týdny tabu

Od dnešního dne vláda zakázala pohyb mezi okresy jen s několika málo výjimkami, jako třeba cesta do práce, na úřad, k lékaři či za účelem péče o osobou blízkou. Lidé mohou opustit své bydliště, ovšem za dodržení několika podmínek.

Občané mohou opustit bydliště, pokud chtějí jít na vycházku nebo si zaběhat, avšak pouze v časovém rozmezí přes den od od 5:00 do 21:00, a to pouze na území své obce. Výlet není od dnešního dne dovolen ani v rámci okresu.

„Návštěvy příbuzných včetně těch, kteří bydlí ve stejném okrese, nejsou možné, pokud nejde o zajištění jejich nezbytných potřeb nebo jejich doprovod například k lékaři nebo na úřad. Stýkat by se obecně vůbec neměly osoby, které spolu nežijí ve společné domácnosti,“ cituje jedno z vládních opatření Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Pro lepší přehled může lidem posloužit jihlavská online mapa, ta vymezuje správní území statutárního města Jihlava, oranžovou barvou se zobrazují obce v okresu Jihlava a červenou okolní okresy.

Mezi krizová opatření přijatá usnesením vlády patří i omezení volného pohybu osob na území České republiky platné s účinností od 1. března do 21. března 2021. Omezení se týká volného pohybu mezi okresy a upravuje mimo jiné i pravidla pro cesty do...

„Je možné využít také funkci vyhledání v pravém horním rohu, a to pro zjištění vzdálenosti 500 metrů od vašeho bydliště, ve které je v době mezi 21.00 až 05.00 povoleno venčení psů,“ dodává Daněk.

Máte-li v Jihlavě trvalé bydliště, můžete si jít přes den zaběhat nebo jít na procházku a na výlet pouze v bílé zóně. Do červené zóny nesmíte vcházet ani vjíždět, a to dokonce ani na nákup. Překročit hranice okresu Jihlava do červené zóny lze pouze za účelem návštěvy lékaře, úřadu nebo při pracovní cestě a péči o blízkou osobu.

Co z mapy například plyne a na co byste si měli dát pozor?
Zaběhat si kolem Šacberku, může být problém, je možné, že se budete pohybovat na území obce Hybrálec, naopak výlet do Pávova by měl být bez problémů. Procházka kolem Okrouhlíku možná není, jde totiž o území obce Rančířov. Pokud bydlíte v bytovce v Antonínově Dole, snadno se vám může stát, že například i při venčení psa 500 metrů od domova, překročíte nejenom hranice do sousední obce (Střítež), ale dokonce se budete pohybovat za hranicemi okresu (Havlíčkův Brod).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky omezení, volný pohyb, koronavirus, covid, mapa, Okrouhlice, Šacberk, lékař, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Procházka kolem Okrouhlíku? Běh na Šacberk? Pro Jihlaváky na tři týdny tabu | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.