Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kolem rapotické věznice vyroste do konce roku zeď. Stát bude 40 milionů korun

Nová zeď, která se začala stavět kolem věznice v Rapoticích na Třebíčsku, by měla zamezit nežádoucím kontaktům vězňů s okolím. Na zdi bude umístěn kamerový systém a pohybová čidla. Stavba v hodnotě kolem 40 milionů korun by měla být hotova koncem letošního roku. ČTK to sdělil mluvčí věznice Jan Doležal.

Vězeňská služba podle Doležala stavbou zdi reaguje na zvýšený počet nedovolených kontaktů odsouzených s vnějším prostředím. „Jedná se například o přehozy nedovolených předmětů - mobilních telefonů nebo balíčků s drogami,“ řekl Doležal. Loni se podle něj podařilo odhalit desítky případů, kdy přátelé a známí přehazovali vězňům věci přes současné oplocení. Na mnoho dalších případů se pravděpodobně nepřišlo.

Vysoký počet nedovolených kontaktů vězňů s okolím je podle Doležala dán hlavně umístěním věznice uprostřed hlubokých lesů, ale také charakterem věznice, kam jsou umísťováni odsouzení k výkonu trestu s dohledem a dozorem, což jsou nejmírnější kategorie. „Vězni mají možnost pohybovat se ve vymezeném prostoru v celém areálu, a možnost získat nedovolený předmět je proto mnohem jednodušší než ve věznici s ostrahou,“ uvedl mluvčí.

Zeď s výškou 550 centimetrů z betonových prefabrikátů kolem věznice bude dlouhá téměř 1300 metrů. Bude na ní umístěn kamerový systém a pohybová čidla. Díky tomu nebude jednoduché se k věznici nepozorovaně přiblížit. V těchto dnech pracovníci stavební firmy likvidují původní oplocení a připravují terén pro stavbu, která by měla začít na začátku příštího týdne.

Rapotická věznice leží v lesích na pozemku o výměře téměř 100 hektarů.  Zasahuje do území obcí Rapotice, Lesní Jakubov a Újezd u Rosic. Areál převzalo v září 2005 ministerstvo spravedlnosti od ministerstva obrany. V letech 1989 až 2003 sloužil celý objekt jako základna raketového vojska. Od září 2005 bylo v areálu oddělení Vazební věznice Brno. Status samostatné věznice mají Rapotice od července 2009. V současné době je tam ve výkonu trestu kolem 900 vězňů.

Autoři | Foto www.vscr.cz

Štítky Jan Doležal, Rapotice, okres Třebíč, Vězeňská služba České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem rapotické věznice vyroste do konce roku zeď. Stát bude 40 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.