Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

ČR poslala do Moldavska ochranné pomůcky. Na pomoci se podíleli i jihlavští členové Záchranného útvaru HZS

Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS) ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí je ze zákona pověřen organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci. ČR přijala žádost o materiální humanitární pomoc v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území Moldavska.

Dne 8. února schválila Vláda ČR poskytnutí pomoci a HZS začal okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí.

Letos šlo již o druhou zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. První byla realizována na počátku nového roku a směřovala do Severní Makedonie.

V úterý 9. února v odpoledních hodinách proběhla nakládka zásilky ve skladech v Opočínku a v Sedlčanech, a následný přesun do brněnského Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, odkud příslušníci a technika Záchranného útvaru HZS ve středu 10. února v ranních hodinách vyrážela.

Cesta byla naplánována se zastávkami na přespání v maďarském Szegedu a rumunském Barladu. Do místa určení, moldavského Kišiněvu, pomoc dorazila v pátek 12. února.

Přístroje pro neinvazivní plicní ventilaci 

Přepravu zajišťovali příslušníci a technika Záchranného útvaru HZS ČR, který má své působiště ve třech dislokacích – v Hlučíně, Jihlavě a Zbirohu.

„Humanitární pomoc v celkové hodnotě přesahující 35 milionů korun, z prostředků Ministerstva vnitra a Správy státních hmotných rezerv (SSH), obsahovala 100 tisíc ochranných rukavic, 300 tisíc roušek, a 5 tisíc ochranných obleků a ze skladů SSHR. Zásilka byla doplněna o 55 přístrojů pro neinvazivní plicní ventilaci. Přeprava byla zajištěna dvěma nákladními automobily Záchranného útvaru HZS ČR,“ doplnila Jana Urbancová, mluvčí Záchranného útvaru HZS ČR.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Záchranný útvar HZS ČR

Štítky Moldavsko, pomoc, koronavirus, HZS, záchranný útvar, humanitární, Česko, Hasičský záchranný sbor, humanitární pomoc, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Správa státních hmotných rezerv, Severní Makedonie, Ministerstvo vnitra České republiky, S

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR poslala do Moldavska ochranné pomůcky. Na pomoci se podíleli i jihlavští členové Záchranného útvaru HZS | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.