Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zvládnete pandemii lépe než naše vláda? Online simulátor vám dá příležitost

Vládní protiepidemická opatření nenechávají nikoho chladným. Sociální sítě zaplavují příspěvky amatérských epidemiologů, kteří na všechno mají zaručený recept. Tak schválně, teď máme šanci si to zkusit. Necháte otevřené obchody a akce s masovou účastí? Budete propagovat očkování nebo necháte věcem volný průběh? Online hra pracuje s matematickými modely a dostane vás do řady situací. Dáte na rozhodnutí, která jsou populární nebo budete riskovat případné protesty? Máte na to zhruba deset minut.

„Vítejte, nacházíte se v simulaci šíření nákazy Covid-19 v České republice.“ Přesně takovou větou vás Korona Hra počastuje jako první. Na svědomí ji má matematik Michal Beneš a tým programátorů. Simulace pracuje s řadou modelů, na kterých se podíleli i experti jaderné a fyzikálně inženýrské fakulty ČVUT. Jsou zde zahrnuty modely epidemiologické, reprodukční čísla, počty hospitalizovaných nebo ekonomické dopady.

„Naším záměrem je ukázat vám, jak funguje epidemiologický model stejně názorně, jako když zkoušíte řízení vozidla na simulátoru. Budete se potýkat s náhodou i s důsledky vlastních rozhodnutí. Tak, jak jste zvyklí ze skutečnosti. Ty složité rovnice za vás vypočítá počítač. Možná nakonec zjistíte, že jejich chování chápete intuitivně, aniž byste museli znát pokročilou matematiku,“ uvádějí tvůrci hry.

První nakažení, první opatření

Je prvního března a v Česku se objevují první nakažení. Na výběr máte řadu opatření, která můžete zavést. Ruce, roušky, rozestupy? Zavření škol a služeb? A co hranice nebo rovnou zákaz vycházení! Na výběr máte mnohé a je jen na vás, jak se úkolu zhostíte. Nutno zmínit, že musíte také pracovat se společenskou stabilitou a hlídat si kapacitu nemocnic. Jinak vás vaše rozhodnutí můžou také stát křeslo ve vládě virtuálního desetimilionového státu.

„Hra končí buď tím, že je dostatek obyvatel státu imunní, nebo tím, že je společnost tak nespokojená, že již nemůžete vládnout. Všechno ostatní je ale na vás – to, co považujete za optimální strategii a dobrý výsledek je vaše rozhodnutí,“ tvrdí autoři.

Scénář č.1 – Ono se to samo vyřeší

Tak tento scénář nebyl úplně nejlepší volbou. Jen měsíc po začátku pandemie už nemocnice nestíhají nápor pacientů, denně umírají stovky lidí a krematoria nestíhají spalovat jejich těla. 13. dubna už nás hra informuje „Temné predikce se naplnily: přes 1500 mrtvých za den. Armáda kope masové hroby.“ Touhle cestou asi ne.

Scénář č.2 – Metoda brzda x plyn

Do druhého pokusu jdeme rovnou bez servítek. Zavíráme, co se dá a ono to přeci brzy pomine. Čísla klesají, provozovatelé restaurací už bijí na poplach. Rozvolníte opatření či poskytnete extra kompenzace, která budou stát mnoho peněz? Volíme kompenzace. O dva měsíce později už klesá důvěra obyvatel ve vládní opatření, zároveň se blíží doba dovolených a příchází informace od epidemiologů, že se v teplých dnech vir tolik nešíří. Opatření tedy trochu rozvolníme, vše vypadá dobře dokud nepřijde podzim a čísla nezačnou růst po tisícovkách. Nepřipomíná vám to něco?

Konec října, nemocnice varují, že jsou na pokraji kapacit. A je tu také očkování! Hra vám nabízí volbu, jestli investovat do kampaně nebo nikoli. Samozřejmě jsme zvolili informování veřejnosti, jenže jsme v ČR, a tak následně vyběhne okno s textem: „Vládní kampaň odrazuje občany.“ Není čas si s tím lámat hlavu, neboť vám hra servíruje další volby jako doporučení, jak trávit vánoční svátky nebo jestli otevřít skiareály. Neotevřete? Důvěra lidí se pěkně propadne, na náměstí v Praze se už konají první demonstrace. Povolíte? Čísla nemocných porostou.

Game over, léto 2021. Náš výsledek? Rok a půl pandemie nás stál přes 14 tisíc mrtvých a 978 miliard. Za poslední měsíce jsme ale měli jen minimální přírůstky a přes 4 miliony imunních obyvatel. Tak co, povedete si líp? Simulátor naleznete na stránkách koronahra.cz. Zde se dočtete detaily i informace s jakými podklady autoři hry pracují.

„Možná namítnete, že simulace není realita. Máte pravdu. Například nemáme přesná data o tom, jak rychle se virus šíří v zimě ve srovnání s létem. Pracujeme pouze s odhady. Vaše skutečné auto bude mít také jiné brzdy než simulátor. A i různé automobily se od sebe liší. Když se však naučíte jezdit jedním, není těžké se přeučit na jiné," dodávají s nadsázkou programátoři. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz + záběry z Korona Hry

Štítky covid, koronavirus, simulace, modely, matematik, hra, korona, pandemie, simulátor, Česko, volby, Michal Beneš, České vysoké učení technické v Praze, Praha, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvládnete pandemii lépe než naše vláda? Online simulátor vám dá příležitost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.