Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Konec petard a dělobuchů v centru Jihlavy?

V městské památkové rezervaci Jihlavy už nebude možné na veřejných prostranstvích odpalovat petardy a dělobuchy, platí to již na letošního silvestra. Jak hlasovali a čím argumentovali vybraní zastupitelé v pravidelné rubrice Politická korida?

Téma: Zastupitelstvo města Jihlavy schválilo aktualizaci vyhlášky o používání zábavní pyrotechniky. Petardy a dělobuchy se nebudou moci neřízeně střílet v centru města, na soukromé pozemky a sídliště se tato úprava nevztahuje. Viz tento článek.

Redakční dotaz: Jak jste hlasoval(a) vy a proč? Vnímáte odhlasovanou podobu vyhlášky jako rozumný kompromis?

Libor Kuchyňa (Fórum) 

V tomto bodě jsem hlasoval pro a to z důvodu, že si osobně myslím, že by se petardy a dělobuchy (mají jinou definici než ohňostroje) měly omezovat a to nejen v městské památkové rezervaci, ale měla by se tomuto problému věnovat PS, tak aby byl zakázaný volný prodej petard a dělobuchů, které jsou nebezpečné pro běžné užívání a to zejména pro zvířata. Zmíněnou vyhlášku beru jako první krok, který by měl hlavně vyvolat diskusi ve veřejném prostoru nad tímto tématem.

Pavel Šlechtický (KSČM) 

Vyhlášku o zákazu používání zábavné pyrotechniky v centru města jsem podpořil. Považoval bych za správné zakázat tuto činnost i v parcích našeho města a následně i na sídlištích. Problémem je zde účinná kontrola těchto opatření. Uvidíme, jak na Silvestra se bude schválená vyhláška dodržovat. V zastupitelstvu je samozřejmě možné rozsah této vyhlášky rozšířit.

Martin Hyský (ČSSD) 

Pro návrh jsem nehlasoval, nemyslím si totiž, že přijatá vyhláška přinese požadovaný efekt. Na jednu stranu teoreticky vytěsní zábavní pyrotechniku z centra. Na druhou stranu neřeší místa, kde lidé relaxují, jako jsou parky, či kde větší množství lidí žije, tedy sídliště; a to vše zejména s ohledem na nejexponovanější dny, jako je Silvestr a Nový rok. Čas ukáže, zda je tato norma vkladem k efektivnímu řešení nebo bude zbytečně „zaplevelovat“ sbírku městských vyhlášek.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení městští zastupitelé za ODS, ANOKDU-ČSL, SPD a ŽiJ! na dotaz redakce neodpověděli.  

Ohodnoť článek

Foto konecsedi.cz

Štítky politická korida, Jihlava, pyrotechnika, ohňostroj, zábavní pyrotechnika, silvestr, sídliště, Martin Hyský, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badminton Veterán

Zakázal bych to všude a navždy! Zbytečný bordel! Co jako ti lidé tímto projevem oslavují?Že by Nový rok?To je blbost....

Středa, 23. prosince 2020, 17:52Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Konec petard a dělobuchů v centru Jihlavy? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.