Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájemci o Betlémské světlo v Jihlavě vyjdou s rouškou a svíčkou před svůj dům. Jiné předání nebude možné

Ani v tomto roce nepřijdou zájemci v ČR o Betlémské světlo. Tentokrát to ale bude kvůli koronaviru trochu jinak. Lidé si nebudou pro světlo chodit k vlaku, do kostela, do kluboven nebo do stánku na Masarykově náměstí do vlastních lampiček. Skauti z Jihlavy jej budou zájemcům nosit přímo před dům.

Tradice Betlémského světla v České republice trvá již přes třicet let. Každý rok se světlo zapaluje přímo v městě Betlémě, kde se narodil Ježíš Kristus. Vyráží pro něj tzv. dítě světla – jedna dívka či jeden chlapec, kteří vykonali v uplynulém roce něco dobrého. Následně se světlo letecky přepraví do Rakouska, kde je po ekumenické mši předáno skautům, kteří jej distribuují do dalších evropských zemí.

Betlémské světlo se stalo novodobým symbolem Vánoc. V České republice se o jeho šíření starají již více než třicet let skauti a skautky. Celá akce stojí na stovkách dobrovolníků, plamínek je tak rovněž symbolem nezištnosti a lidské vzájemnosti.

„Letos skauti ze střediska Divočáci přišli s roznosem světla před domy jednotlivých zájemců. Přes jednoduchý formulář na webových stránkách http://jsme.divocaci.cz/svetlo je možné zajistit si příchod skupinky skautských dobrovolníků ve dnech 21. - 23. prosince v odpoledních a večerních hodinách. Celé předávání bude probíhat pod širým nebem,“ vysvětluje za středisko Divočáci Jihlava Prokop Mičán.

Nezapomeňte na roušku 

Skauti ve smluvený čas přijdou před dům zájemce, který si nachystá svíčku či vlastní lucernu. Zájemce svíčku či lucernu položí před vchodové dveře a poodstoupí zpět do domu, aby byly zachovány bezpečné rozestupy. Následně skauti přenesou plamínek na předpřipravenou svíčku.

„Vše samozřejmě musí probíhat s nasazenými respirátory nebo rouškami. Tato varianta je ze všech možných variant nejvíce bezpečná, protože nedochází k blízkému kontaktu mezi distributory Betlémského světla a samotnými zájemci o světlo,“ dodává Prokop Mičán.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Betlémské světlo

Štítky Betlémské světlo, skauti, Vánoce, svíčka, dům, Jihlava, rouška, Česko, Ježíš Kristus, kostel, Rakousko, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o Betlémské světlo v Jihlavě vyjdou s rouškou a svíčkou před svůj dům. Jiné předání nebude možné | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.